Iz drugih medija
NAGRADNI NATJEČAJ "BY ACTIV AWARDS"
Zagrebačka škola najaktivnija škola u Europi
objavljeno: 29. ožujka 2021.

Znate ono kad vam u trenu sine sjajna ideja? E upravo to dogodilo se usred zaključavanja profesoru Jurju Horžiću iz osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu. Slučajno je na televiziji vidio prilog o maratoncu koji je maraton usred pandemije istrčao na svom balkonu.

– Ja sam odmah uzeo globus u ruke i proučio sam kolika je udaljenost od Zagreba, krećući se po 45. paraleli da napravimo cijeli krug oko planeta i vratimo se kući.

Brojka je iznosila 28.375 kilometara i odmah sam krenuo proračunavati koliko bi se učenika, roditelja i njihovih članova obitelji trebalo uključiti da bismo uspjeli savladati taj krug – priča nam profesor, dodajući da su prve projekcije govorile da bi se trebalo uključiti 150 osoba i da bi taj izazov mogli savladati za 40 dana.

– Međutim kad smo krenuli vrlo brzo se pokazalo da ćemo mi to uspjeti savladati puno brže, jer nam se pridružilo 750 osoba – od učenika, roditelja, djedova, baka, tetki, stričeva, prijatelja…

Uključili su se i djelatnici škole i mi smo taj izazov uspjeli savladati u samo 12 dana – govori prof. Horžić dodajući kako je sudionike “Šetnje oko zemlje” bilo nemoguće zaustaviti pa su prevalili i malo veću udaljenost od kruga oko Zemlje. […]

U izazovu je sudjelovalo 1996 sudionika, a za novu šetnju trebalo im je 19 dana. Za njihov poduhvat Europska komisija ih je nagradila titulom Najaktivnije škole na nagradnom natječaju “ByActiv Awards”. Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

■ IZ DRUGIH MEDIJA  ■  glashrvatske.hrt.hr   ■