Iz drugih medija
ODRŽANO 7. DRŽAVNO ROBOTIČKO NATJECANJE FIRST LEGO LEAGUE
Znaju mladi kako s energijom
objavljeno: 22. veljače 2023.

U prošlu subotu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva održano je državno robotičko natjecanje FIRST LEGO League u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza. Hrvatska je jedna od 110 država svijeta u kojoj se održava ovo natjecanje s ukupno preko 679 000 natjecatelja. Ovogodišnja tema je „SuperPowered“, kojom se potiče djecu da razmisle i istraže put kojim prolazi energija prije nego dođe do njih, od različitih izvora električne energije, skladištenja i prijenosa energije do potrošnje i upotrebe u svakodnevnom životu.

U Hrvatskoj je nastupilo 28 ekipa s 3 do 10 članova starih između 9 i 16 godina, ukupno više od 250 učenika i učenika iz cijele Hrvatske. Svaka ekipa nastupila je u četiri kategorije: projekt, temeljne vrijednosti, tehnički intervju i robotska igra. Ocjenjivači i suci su profesori i doktorandi fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Građevinski fakultet, Učiteljski fakultet, Filozofski fakultet te Fakultet strojarstva i brodogradnje), učitelji iz škola te uspješni stručnjaci iz Hrvatskih zaklada za znanost i industriju. Natjecatelje su pozdravili prodekanica FER-a izv. prof. dr. sc. Ana Sušac, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba g. Luka Juroš i državni tajnik Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva g. Bernard Gršić koji je otvorio natjecanje. Na zatvaranju je natjecatelje pozdravio dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

POSEBNE NAGRADE NA NAŠOJ SEDMOJ DRŽAVNOJ FIRST LEGO LEAGUE SU OSVOJILI:

♦ NajFLL mentor: Krešo Dalenjak i Ivana Grabar, Robertovi mehaničari, Klub tehničke kulture Lipovljani

NajFLL štand: DecaCore, Osnovna škola Ive Andrića, Zagreb

NajFLL Face: Robonada, Centar za tehnološki razvoj i STEM obrazovanje Pozitron / OŠ Jože Šurana Višnjan – područna škola Vižinada

RoboPotez Dana: WEnergy, Udruga Locus, Vinkovci

Robotska igra: Krash test, Udruga Gradionica, Zagreb

Tehnički intervju: Lego Bears, American International School of Zagreb, Zagreb

Projekt: Veliki, Informatički klub VEL_IK, Velika Gorica

Temeljne vrijednosti: CyberLOOP, Udruga za robotiku i programiranje Loop, Podstrana

TRI NAJBOLJE EKIPE U UKUPNOM PLASMANU SU:

1. nagrada: Krash test, Udruga Gradionica, Zagreb

2. nagrada: Regoč, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko

3. nagrada: Gubex Enterprise, OŠ Matije Gupca, Zagreb

Kako bi se ekipa plasirala u sljedeći krug natjecanja morala je pokazati odlične rezultate u sve četiri kategorije koje su jednake vrijednosti (temeljne vrijednosti, projekt, tehnički intervju i robotska igra). Na finale Adria regije u Ljubljani, Slovenija, 18. 3. 2023. putuju:

Bit Kids 101, Udruga Bit Kids 101, Fažana

CyberLOOP, Udruga za robotiku i programiranje Loop, Podstrana

Gubex Enterprise, OŠ Matije Gupca, Zagreb

Krash test, Udruga Gradionica, Zagreb

Regoč, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić, Prigorje Brdovečko

Robertovi mehaničari, Klub tehničke kulture Lipovljani

Naša najuspješnija ekipa na ovom natjecanju ima mogućnost odlaska na svjetsko natjecanje u Maroko. Među sponzorima ovog državnog natjecanja i ovog je puta bila Školska knjiga.

■   IZ DRUGIH MEDIJA | hrobos.hr