Iz školskog svijeta
GIMNAZIJA POŽEGA
21. Susret maturanata i studenata
objavljeno: 7. travnja 2021.

U učionicama požeške Gimnazije održan je 21. Susret maturanata i studenata. Susret je tradicionalan i s nestrpljenjem ga očekuju i maturanti i studenti. Ove je godine prvi put održan online zbog epidemiološke situacije.

Maturanti pozorno slušaju savjete starijih kolega. Teme su i više nego aktualne: pripreme za polaganje državne mature, organizacija studija, studentski život. I nekadašnjim učenicima Gimnazije, sada već iskusnim studentima, ugodno je susresti bivše profesore i savjetom olakšati odluke maturantima koji broje posljednje tjedne svog srednjoškolskog obrazovanja.

Dosad su ovakvi susreti uvijek bili organizirani u konferencijskoj dvorani Gimnazije, ali ove godine to nije bilo moguće zbog epidemiološke situacije. Online susret prošao je uspješno, a naši su učenici mogli dobiti korisne informacije o događajima koji slijede.

Susret organiziraju i moderiraju profesori požeške Gimnazije, a u organizacijskom su odboru profesorice Nataša Puljašić i Sanja Grabusin, profesori Dragan Siluković i Ivo Žanetić te ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić. Pozdravne su riječi maturantima i studentima uputile ravnateljica i pedagoginja Manuela Čevapović-Zima.

Susretu je nazočilo 15 studenata fakulteta različitih usmjerenja iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Varaždina. Učenici su mogli čuti informacije o različitim fakultetima: Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet u Rijeci, Pravni fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Osijeku, Muzička akademija u Zagrebu, Geodetski fakultet u Zagrebu, Agronomski fakultet u Zagrebu, Građevinski fakultet u Osijeku.

Uh, ta matura!

Nakon kratkog predstavljanja, studenti su učenicima iznijeli svoja iskustva stečena tijekom pripreme i polaganja državne mature. To je, zacijelo, nešto što požeške maturante trenutno najviše zaokuplja. Posljednje su dvije godine njihova školovanja bile izazovne i sad im slijedi, kako to mnogi vole nazvati, ispit zrelosti. Iskustva su s maturom uglavnom  pozitivna, tim više što se radi o uzornim učenicima, ali nužna je priprema za polaganje mature – kako u školi, tako i samostalnim radom. Ako bismo nešto istaknuli, onda su to svakako pohvalne riječi za naše profesore koji uz veliki trud i entuzijazam kvalitetno pripremaju svoje učenike za maturu.

„Pripreme za maturu nisu bile toliko intenzivne zbog redovitog učenja tijekom četverogodišnjeg gimnazijskog školovanja“, rekao nam je jedan sudionik, student. 

Našim je maturantima žao što ove godine NCVVO neće organizirati probnu maturu jer bi im to, kako kažu, bila odlična priprema. Studenti i na to imaju pripremljen odgovor: „Rješavajte testove s prošlogodišnjih matura!“

Svi su testovi dostupni OVDJE.

O organizaciji pojedinih studija moglo se čuti mnogo korisnih informacija. Maturanti su postavljali pitanja o svemu što ih je dodatno zanimalo. Dosta je studentskih osvrta išlo u smjeru komentiranja online nastave na pojedinim fakultetima. Većina ih je izuzetno zadovoljna organizacijom aktivnosti i predavanja na fakultetu, ali neki navode da bi sve skupa moglo biti i bolje, osobito kad su u pitanju specijalizirane vježbe i praktikumi. Studenti ističu izvrsne mogućnosti studentskih razmjena, sudjelovanja u istraživačkim projektima i volontiranja. Istaknuta je i spremnost profesora i asistenata u pružanju pomoći i razjašnjavanju nejasnoća novim studentima.

Studentsko doba je najbolje…i menza na FER-u!

Posljednja je stavka, ali ne i najmanje važna, bila o troškovima studiranja četiriju sveučilišna centra te o kvaliteti studentskog života.

Troškovi variraju od grada do grada, a naravno, ovisno i o tome jeste li u studentskom domu ili u stanu. Osim Zagreba i Osijeka, našim su učenicima za studiranje privlačni Varaždin i Rijeka.

Studenti naglašavaju da je menza na zagrebačkom FER-u i dalje jednako dobra! Za prijevoz do fakulteta preporučuje se bicikl umjesto javnog prijevoza. Podebljati džeparac možete radeći preko studentskog servisa, a i stipendijama, koje je lakše dobiti na prvoj godini, ali sve teže na svakoj idućoj. Zaključak je naših studenata da  tempo na fakultetima zna biti brutalan, ali uz dobru organizaciju vremena, stigne se i raditi, i rekreirati, i tulumariti! 

„Od prvog razreda sudjelujem na ovim susretima i mogu sa sigurnošću reći da je svaki bio izuzetno koristan. Hvala organizatorima koji okupe veliki broj studenata s različitih fakulteta. Starije kolege nam predstave svoje fakultete u dobrom svjetlu (način studiranja, kasnije zaposlenje), ali mi je izuzetno drago što nam o svakom fakultetu kažu i pojedine sitnice za koje ne znamo, a mogu biti, i jesu, jako korisne.

Danas smo po prvi put imali online susret za koji sam imala predrasude zbog online nastave. Na kraju mi je susret bio jednako dobar jer svaka osoba može reći sve do kraja, a razne pošalice u „chatu” su nam, svakako, poboljšale atmosferu i učinile susret opuštenijim unatoč tomu što se ne vidimo uživo.

Hvala bivšim učenicima što odvajaju svake godine vremena za nas i što su otvoreni za suradnju i pitanja nakon svakog susreta“, ističe nam svoje dojmove jedna od sudionica susreta.

I na kraju, za naše maturante, ali i sve druge učenike koji će to tek postati, jedan mali savjet studenta treće godine matematike: „Vještine, koje mogu dovesti do toga da budeš bolji matematičar (poput vještine argumentacije), svakako se razvijaju i u nekim drugim kontekstima u gimnaziji ako znaš gdje ih tražiti. Generalno, trebaš iskoristiti sve prilike koje ti gimnazija pruža.“

Možda vam se ponekad čini da u školi radite i učite mnogo toga nepotrebnog, ali sve vam to pomaže da u suštini budete bolji u onome što profesionalno odaberete kao svoj put. Niti jedno znanje nije beskorisno!

Tekst: Marija Mrkojević, prof. Fotografije: Dragan Siluković, prof., Marija Mrkojević, prof. Gimnazija Požega