Iz školskog svijeta
FESTIVAL POVIJESTI
7. Staza glagoljaša u Zadru
objavljeno: 16. studenoga 2020.

U sklopu Dana grada Zadra i Kliofesta – festivala povijesti na Narodnom trgu grada Zadra 4. Studenoga održala se sedma po redu Staza glagoljaša. Iz učionice na ulicu, naziv je to radionice koju je pokrenula Udruga glagoljaša Zadar zajedno s Malom školom glagoljice OŠ „Sveti Filip i Jakov“, OŠ „Zadarski otoci“, Zadar pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Zadarske županije.

Učenici OŠ „Zadarski otoci“ otpjevali su zadarske i domoljubne pjesme i tako uljepšali ovu tradicionalnu manifestaciju – Stazu glagoljaša. Trećaši su bili odjeveni u hrvatske mornare, četvrtaši u narodnu nošnju svoga zavičaja. Djeca su pjesmom privukla  brojne građane koji su glasnim pljeskom nagradili trud učenika 3. b i 4. b razreda koje je na gitari pratila učiteljica Jasminka Bašić.

Djeca su izradila instalaciju, odnosno crveno-bijele kocke poslagane u obliku šahovnice, na kojima glagoljicom piše »Ljubimo Zadar i Hrvatsku«. Ovu je ideju osmislila učiteljica Jasminka Bašić. Cijela je instalacija ukrašena radovima djece s motivima grada Zadra. U izradi instalacije sudjelovalo je više razreda i učiteljica: Marija Ramov, sa svojim 4.e, Antonija Klarić s 3. d razredom, Jasminka Bašić i 3. b i 4.b razred učiteljice Željke Diklan.

U ovom projektu sudjeluje sedam škola i velik broj djece i učiteljica te na taj način čuvamo i širimo glagoljicu. Glagoljica je važna sastavnica hrvatskoga identiteta jer su Hrvati pisali glagoljicom više od 1000 godina, od 9. st. do danas. Nedavno preminuli mons. dr. sc. don Pavao Kero (1940.-2018.), koji je bio osnivatelj Udruge glagoljaša Zadar, rekao je: »Čuvajte mi glagoljicu«, i ove njegove zadnje riječi u Udruzi se njeguju, potiču, a sve u želji da glagoljica saživi s gradom i djecom jer su djeca naša sadašnjost i budućnost.

 –  Cilj je projekta promicanje i uporaba glagoljice u osnovnoj i srednjoj školi kako bi djeca od malih nogu ne samo naučila čitati i pisati glagoljicu već i cijenila hrvatsku kulturnu baštinu. Igrom i zabavom djeca mogu puno toga naučiti što i potvrđuju ovom radionicom. Prije održavanja same radionice članovi Udruge glagoljaša Zadar održavali su predavanja i radionice pod nazivom „Glagoljica u nastavi’’ kako bi se učiteljice upoznale s glagoljskim pismom i primjenom ovog pisma u nastavi i izvannastavnim aktivnostima –  pojasnila je predsjednica udruge prof. Danijela Deković.

Pored pjesama i instalacije na Narodnom trgu bili su postavljeni i štandovi s radovima koje su izradili učenici navedenih škola zajedno sa svojim učiteljicama, a one su: Marija Baričević, IgnisLemezina (OŠ „Bokanjac“); Snježna Diklan, Suzana Lončar Menoski i Nataša Petković (OŠ „Diklo“); Iva Lilić-Pekas, Marijana Jurjević (OŠ „Privlaka“); Jasminka Bašić, Renata Andrović, Anđelina Grancarić, Antonia Klarić i Željka Diklan (OŠ „Zadarski otoci“); Ana Zekanović (OŠ Jurja Barakovića, Ražanac); Marijana Polegubić (OŠ Franka Lisice, Polača) i Danijela Deković (OŠ „Sv. Filip i Jakov“).

Na štandovima se moglo naći različitih rukotvorina i predmeta koje su učenici izradili pa je tako bilo nakita, šalica, ogledala, raznih ukrasnih predmeta izrađenih od glinamola, privjesaka, vrećica.

■ Piše: Željka Diklan, učiteljica  ■ OŠ Zadarski otoci ■