Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PODRUČNA ŠKOLA BUDIMCI
Advent s „Marijinim obrocima” u Budimcima
objavljeno: 28. prosinca 2021.

Nova je generacija učenika u klupama male područne škole u srcu Slavonije. U OŠ Hinka Juhna iz Podgorača, PŠ Budimci zakoračilo je početkom rujna devet učenika u 1. razred. U Budimcima veselu devetorku učenika 1. razreda od prvog dana školovanja učiteljica Patricija uči altruizmu, humanitarnom radu i volontiranju.

Altruizam je nesebična briga za dobrobit drugih ljudi, ali i način na koji zahvaljujemo na onome što sami imamo. Pomaganje i davanje drugima pomaže i osobi koja daje. Razred se uključio u nacionalni projekt Nududu. Projekt je volonterski. Namjera je, u dogovoru s organizacijom „Marijini obroci”, svoj višak pretvoriti u kruh za gladnoga. Ovim se projektom volonteri zajedno sa sudionicima projekta žele priključiti ostvarenju te plemenite namjere.

 Odatle dolazi i nazivnududu, što znači: hrana (na jednom od beninskih jezika). Prvašići su, u dogovoru s učiteljicom i roditeljima, donirali 66 kuna i time osigurali jednom djetetu u potrebi školski obrok za pola godine. Zauzvrat su izabrali odjeću za prijateljicu iz razreda.

Učenici i učiteljica vesele se budućnosti i ovakvim i sličnim akcijama koje provode s osmijesima na licima. Lijepo je činiti dobra djela cijelu godinu, a posebno u vrijeme uoči Božića, jer je ova skupina djece iz Budimaca skupina malih ljudi za velika djela.

■ Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor ■ OŠ Hinka Juhna, Podgorač, PŠ Budimci ■