Iz školskog svijeta
STRUKOVNA ŠKOLA EUGENA KUMIČIĆA, ROVINJ
Austrijski moderni pristup obrazovanju
objavljeno: 9. siječnja 2023.

Austrija je država s visokim rastom BDP-a, a glavnina se dohotka ostvaruje u tercijarnom sektoru poput Hrvatske. Poljoprivreda zapošljava malo stanovnika, ali je visokoproduktivna i temelj je snažne prehrambene industrije čiji se proizvodi velikim dijelom izvoze, a gastronomska je ponuda vezana uz turizam.

U sklopu Erasmus+ projekta TIME (technology, innovation, motivation and ecology) djelatnici Strukovne škole Eugena Kumičića Rovinj: Emil Nimčević (ravnatelj), Ticijana Ikica Piutti, Slađana Jančić, Tihomir Horvat (nastavnici struke) i Ivana Burić (koordinatorica projekta) sudjelovali su u mobilnost i imali priliku upoznati način rada austrijske turističke škole Kärntner Tourismusschule u Villachu.

MODERAN PRISTUP, MODERNA ŠKOLA | Škola domaćin KTS obrazuje učenike za smjer hotelski menadžment, a školu pohađa tristotinjak učenika. Njihovi su nas djelatnici i učenici ugostili te pokazali sve prednosti koje škola nudi. Riječ je o državnoj školi koja se jednim dijelom financira vlastitim sredstvima. Troje predstavnika učenika zaželjelo nam je dobrodošlicu i upoznalo nas sa školom: proveli su nas moderno opremljenim učionicama, pokazali prostrane praktikume gdje se izvodi nastava ugostiteljstva i kuharstva, restoran, kafić i recepciju gdje učenici svakodnevno vježbaju i odrađuju praktične zadatke.

PRAVILA O ODIJEVANJU | Kako se radi o budućim turističkim djelatnicima, pravila o načinu odijevanja su striktna, odnosno svi su učenici obvezni nositi radno odijelo i za vrijeme nastave, a ne samo tijekom praktične nastave te se brinuti o urednosti kose.

INTERNAT, HOTEL | Bili smo smješteni u internatu koji je zamišljen kao nastavni hotel i otvoren je za učenike škole sedam dana u tjednu tijekom njihova školovanja. Strukturirana dnevna rutina i jasna pravila potiču neovisnost i osobnu odgovornost mladih koji usvajaju sposobnosti timskog rada i spremnost na pomoć. Internat ima i sve pogodnosti hotela (fitness dvoranu, spa zonu, stol za bilijar i stolni nogomet…).

DAN KARIJERA I DAN OTVORENIH VRATA | Tijekom boravka imali smo priliku pratiti redovnu nastavu austrijskih kolega, bili smo na satovima praktične nastave, razmijenili iskustva vezana za nastavu na daljinu. Sudjelovali smo i na Danu karijera koji je škola organizirala nakon tri godine pauze. Dan karijera osmišljen je na način da se direktori i menadžeri hotela, hotelskih lanaca, brodova za krstarenje, turoperatora i međunarodnih agencija predstavljaju zainteresiranim učenicima na jedan dan. Na otprilike 35 štandova učenici su mogli prikupiti opširne informacije, prijaviti se za posao ili se jednostavno umrežiti. Predstavljena su i međunarodna i austrijska sveučilišta i visoke škole. Dan karijera organizirao je jedan razred u sklopu vježbe kao dio njihove marketinške obuke. Prisustvovali smo i Danu otvorenih vrata gdje učenici imaju priliku pokazati što škola sve nudi, ne samo putem običnog letka već i raznovrsnim radionicama poput pripreme koktela, flambiranja jela, degustacije sireva, slijepog kušanja, postavljanja stola, a sve to uz pratnju DJ-a i u veseloj atmosferi.

SLOW FOOD: DOBRO, ČISTO, PRAVEDNO | Koruška se turistička škola od 2018. godine vodi prema filozofiji Slow Fooda koja se može opisati trima pridjevima – dobro, čisto i pravedno. Dobro podrazumijeva zdravu, lokalnu i sezonsku hranu; čisto znači proizvesti hranu koja ne šteti okolišu; pravedno znači da proizvođač primi adekvatnu zaradu proporcionalnu svome radu. Carlo Peltrini, osnivač pokreta Slow Food, nedavno je posjetio školu. Toje pokret osnovan s ciljem da se spriječi nestajanje lokalnih prehrambenih namirnica, da se podigne svijest i interes ljudi za hranom koju jedu i da se zapitaju odakle ta hrana dolazi. Odabirom onoga što jedemo, možemo utjecati na to kako se hrana uzgaja, proizvodi i distribuira. U školskoj se kantini i na nastavi kuharstva koriste uglavnom proizvodi regionalnih proizvođača.

IMAJU I SVOJ VINOGRAD | U vlastitom vinogradu uče kako saditi vinovu lozu, kako se o njoj brinuti, kako se bere grožđe i na kraju proizvodi vino. Godine 2020. vinograd je pretvoren u „održivo vinogradarstvo”. Zbog filozofije „dobro, čisto, pravedno“ promijenili su i upravljanje vinogradom ispred škole uz pomoć iskusnog vinogradara i koruškog organskog vinara. Školski vinograd broji sveukupno 230 čokota dviju sorti.

IZBORNI PREDMET | U sklopu izbornog predmeta Mladi barmen priprema se rakija i proizvode sirupi. U izbornom predmetu Poznavalac sira polaznici uče kako se pravi sir. Za to je posebno važna suradnja sa školom Stiegerhof koju smo, također, posjetili.  Škola se prostire na površini od 50 hektara.

POLJOPRIVREDNA ŠKOLA STIEGERHOF | Nastava u poljoprivrednoj školi Stiegerhof uključuje organski uzgoj travnjaka, tov svinja za izravni promet, uzgoj pilića, pčelarstvo, ribarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, šumarstvo, govedarstvo za proizvodnju mlijeka, uzgoj teladi, tov junadi, uzgoj ovaca i koza za proizvodnju mlijeka. Obuka se proteže od proizvodnje do prerade vlastitih proizvoda. Škola se posljednjih godina razvila i u jedinstveni centar kompetencije za upravljanje konjima u Koruškoj te je u suradnji sa školom za turizam uvela i novi smjer Turizam i konjarstvo. Turizam i poljoprivreda usko su povezani u Koruškoj. Obje su škole uključene i u projekt Genussland Kärnten, kulinarski vodič za proizvode kontroliranog podrijetla i kvalitete, uzgojene i prerađene u Koruškoj. Na taj način doprinose podizanju svijesti o lokalnoj hrani.

Mobilnost nam je omogućila ne samo uvid u školsku stvarnost jedne zemlje već i stvaranje novih partnera i prijatelja te svakako preporučujemo i ostalim školama uključivanje u program Erasmus+.

■  Napisala: Ivana Burić, prof. | Strukovna škola Eugena Kumičića, Rovinj ■