Iz školskog svijeta
VJEŽBANJE FINE MOTORIKE I KONCENTRACIJE
Pletemo košaricu
objavljeno: 20. veljače 2020.

Zapravo, ovo nije pletivo, više je tkanje ili motanje vune oko kartona.

POTREBAN PRIBOR

  • papirnati tanjuri
  • vuna, što deblja to bolja
  • škare i olovka.

Počinjemo tako da papirnati tanjur podijelimo na devet jednakih dijelova. Može i sedam ako je tanjur manji. Jako je važno da je broj neparan, jer se vuna prebacuje na prednju i stražnju stranu tanjura i kad napravimo cijeli krug, nit vune treba ići obratno. Na mjestima gdje je bila naprijed, sad ide na stražnju stranu.

Kad označimo devet dijelova tanjura, zarežemo ih pet-šest centimetara. Meni je to bilo do oznake dubine na tanjuru, tako da zarežem zapravo obod tanjura.

Također je potrebno izrezati trokute, da dobijemo oblik zdjele kad obod tanjura podignemo u zrak, a da se rubovi ne preklapaju. Sad zdjelica već ima oblik.

 

Uzimamo vunu i pletenje počinje. Jedan kraj vune zalijepimo na dno tanjura da nam ne bježi

i možemo voditi nit naprijed-nazad do kraja. Kad stignemo do mjesta odakle smo krenuli nit vune trebala bi poći iza oboda. 

 

Zato smo imali neparan broj dijelova da možemo plesti u krug i da redovito vuna ide naprijed-nazad te tako omotava svaki dio tanjura. 

Kad smo prepleli nekoliko krugova, zdjelica dobiva oblik.

 

Zdjelica je ljepša ako imamo više boja vune pa radimo nekoliko prugica.

Možemo upotrijebiti deblju ili tanju vunu, a zanimljivo bi bilo pokušati i s trakicama razrezanih starih majica. 

Aktivnost je odlična za finu motoriku, za vježbanje koncentracije, za „brze brziće” koji su prvi gotovi sa zadatcima, za sve koji vole ručni rad… Ma svima će dobro doći malo petljanja i pletenja. Mi smo uživali.

 

………….

Piše: Božidarka HRVAČIĆ, učiteljica razredne nastave, OŠ Gustava Krkleca, Zagreb

………….

Nakon deset godina rada u vrtiću, odlučila sam malo odrasti i poći u školu. Sad radim u produženom boravku u OŠ Gustava Krkleca u Zagrebu. Svoj rad temeljim na kreativnom pristupu učenju, a omiljena mi je izreka ona Alberta Einsteina: „Mašta je mnogo važnija od znanja. Može se sve znati, ali ništa ne napraviti, dok se s malo mašte može napraviti sve.”