Iz školskog svijeta
OŠ KONJŠČINA
Božićni STEM sajam
objavljeno: 5. siječnja 2022.

Radi popularizacije znanosti i osnaživanja krilatice „Vjerujmo znanostiˮ s kojom smo sudjelovali na ovogodišnjem Znanstvenom pikniku, održali smo u našoj školi Božićni STEM sajam.

Željni druženja, istraživanja i znanja, učenici su tijekom dva dana oduševljeno sudjelovali u znanstvenim radionicama pod stručnim vodstvom učenika osmih razreda kojima su se hrabro pridružili i oni od petih do sedmih razreda.

U predvorju škole pripremljene su radionice u kojima su prvog dana sudjelovali učenici svih razreda razredne nastave, a drugog dana predmetne. Mnogo se toga moglo vidjeti, iskušati, pokrenuti pa čak i osvojiti.

Na radionicama iz područja informatike, modelarstva, strojarstva i automatike učenici su mogli upravljati robotom, programirati micro bit ili izrađivati jednostavne modele s područja strojarstva i modelarstva.

U području fizike i kemije učenici su istraživali fenomene elektromagnetizma i svojstva magneta. Proizvodili su električnu energiju s pomoću modela generatora, proučavali način rada plazma-lampe (N. Tesla) te bežični prijenos energije.

Osim toga, učenici su svirali na glazbenim čašama Zvončiće i Odu radosti, pokazali koliko je plin lako zapaljiv, prikazali djelovanje atmosferskog tlaka, iskušali zakon tromosti, a u nadmetanju su mogli osvojiti i božićni bombon.

Rasla je ovdje „crna mambaˮ u dobro znanom i intrigantnom kemijskom pokusu. Učenici su rezali crveni kupus, limun i naranču, otapali sodu bikarbonu i deterdžent u vodi. Nizom pokusa s pH indikatorom, sokom crvenoga kupusa, otkrivali su koja je otopina kisela, a koja lužnata.

U trenutačnoj situaciji u kojoj razredi funkcioniraju u „balončićimaˮ usudili smo se, u skladu sa svim preporučenim mjerama, ponuditi učenicima drukčije druženje i istraživanje. Prema njihovim reakcijama, pitanjima, zanimanju, ali i kritikama bilo je vidljivo da im je to bilo iznimno zanimljivo i da su s nestrpljenjem dočekali najavljeno događanje.

Najveće oduševljenje pokazali su najmlađi učenici koji su se najviše divili mladim stemovcima.

Martin, 1.a: „Bilo mi je jako zanimljivo i nisam znao da su osmaši tako pametni!ˮ

Ana, 1.b: „Kad puno učiš, onda sve to možeš!ˮ

Izrazito pozitivne reakcije svih naših učenika još su jednom potvrdile koliko su željni znanja i druženja izvan učionica, a mi im to trebamo što češće omogućiti.

Svaka nova situacija vodi nas u nove izazove, a ova je radionica u našoj školi uvod u sjajnu novu praksu božićnih znanstvenih radionica za mlade.

Znanost je svuda oko nas, dostupna nam je na dlanu, no ipak nam je zanimljivije doživjeti je u praksi. Tako je bilo 1825. godine kad je Michael Faraday uveo prvu sličnu radionicu u Kraljevskom institutu u Londonu, a ovo je naša prva, no nikako i posljednja radionica!

■  Radionice su pripremili učitelji: Karmen Prugovečki, Mladen Prugovečki, Draženka Kuzman i Nikolina Kokolek iz Osnovne škole Konjščina ■