Iz školskog svijeta
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Čajanka u vrtu
objavljeno: 10. lipnja 2020.

Bliži se kraj još jedne nastavne godine. Tijekom godine na policama uz radni stol gomilaju se razne knjige, priručnici, papiri, rokovnici, ceduljice. U ovo doba počinjem ih polako prelistavati i odvajati potrebne od nepotrebnih. Listajući neke stare stranice, naišla sam na tekst na požutjelome komadu papira.

Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu’

– Ali u istom onom trenutku kad mi je gutljaj čaja, izmiješan s mrvicama kolača, dotakao nepce, ja uzdrhtah, svrativši pažnju na nešto izvanredno što se zbivalo u meni. Smjesta mi sve nedaće života postadoše ravnodušne, njegovi mi se porazi učiniše bezopasni, a njegova kratkoća prividna… I tad mi na jednom pred očima iskrsne uspomena. Taj okus pripada komadiću madeleine koji mi je u Combrayu, u nedjelju ujutro, davala tetka Leonie kad bih došao u njenu sobu da je pozdravim… Miris i okus; premda nježniji, čuvaju u sebi sjećanje, očekivanje i nadu, i kraj ruševina svega drugoga, na svojim sitnim, jedva zamjetljivim kapljicama, nepokolebljivo nose cijelu golemu zgradu uspomena.“

Tako započinje svoju priču Marcel PROUST u svom djelu ‘U potrazi za izgubljenim vremenom”.


Naše vrijeme nipošto nije izgubljeno, ali je ispunjeno toplim mirisnim sjećanjima. Ta je sjećanja pobudilo prebiranje po prastarim papirima i ispijanje čaja u predvečerje na petome katu jedne zgrade na rubu velikoga grada.

 Sjetila sam se kako smo se kao razred uključili u krasni eTwinning projekt Popijmo šalicu čaja. Bilo je to gotovo prije tri godine kad su moji đaci prvaci bojažljivo hodali hodnicima velike škole.

Uživali smo u trenutcima ispijanja čaja pred kraj nastavnoga dana. Obično bismo u ruke uzeli neku zanimljivu knjigu i udobno se smjestili u neki mirniji kutak učionice. U jednoj ruci knjiga, a u drugoj šalica čaja. Pa tko ne bi zavolio čitanje!

 Učionicom se prelijevala neka milina i toplina u zimska prijepodneva. Učenici su uzimali gutljaj po gutljaj i knjige i čaja. Vladala je ugoda koja je ostavljala neke tople tragove na srcima.

Volimo čitanje! Volimo tu šalicu čaja! Volimo čitanje uz čaj!

Sljedećega tjedna organizirat ćemo zadnju čajanku u trećem razredu. Mora biti posebna. Pripremit ćemo sve za čajanku u vrtu. Ponovit ćemo sve o proljeću uz šalicu čaja, a zatim promatrati prirodu koja nas okružuje i razgovarati što smo sve lijepo u školi doživjeli, uz šalicu čaja.

Nadam se da će ih kad odrastu miris čaja podsjetiti na ove slatke male trenutke njihova bezbrižnoga djetinjstva.

Popijte šalicu čaja sa svojim učenicima! Stvarajte mirisne tragove u njihovim srcima…

 ■  Piše: Sanela ŠKEVIN, učiteljica 3.b ■  OŠ Ivana Gundulića, Zagreb ■  Dugogodišnja sam učiteljica u školi u srcu Zagreba. Volim istraživati, poučavati izvan učionice i stalno nešto novo raditi. Vodim skupinu malih istraživača koji svakoga tjedna izvode neke pokuse, pripremam učenike za Lidrano, pišem igrokaze. Obožavam ERASMUS+ i projekte eTwinning. ■