Iz školskog svijeta
I. OŠ ČAKOVEC
Čakovečki Erasmus+ dani i e-Twinning tjedan
objavljeno: 26. listopada 2020.
sdr

U školi izuzetno bogatoj Erasmus+ iskustvom druge godine za redom proslavljeni su i obilježeni Erasmus+ dani i e-Twinning tjedan. Tom je prigodom organizirano niz aktivnosti na razini pojedinačnih projekata, školskoj i nacionalnoj razini.

Prvi je put I. osnovna škola Čakovec organizirala virtualnu konferenciju na nacionalnoj razini pod nazivom „Erasmus+ mogućnosti i izazovi“ na kojoj su predstavnici petnaestak škola širom Hrvatske – od Slavonije preko središnje Hrvatske do imotske krajine i Dubrovnika predstavili svoja iskustva, primjere dobre prakse, aktivnosti i rezultate sudjelovanja u Erasmus+ projektima.

Na razini je škole organizirana zajednička proslava Erasmus+ dana na školskom dvorištu. Tom je prilikom pripremljena prigodna izložba likovnih radova, predstavljene su tradicionalne i suvremene igre, učenici su širili duh prijateljstva, radosti i zajedništva pjesmom i plesom.

Na razini pojedinačnih projekata održano je niz virtualnih sastanaka za učenike iz partnerskih škola na kojima su sudjelovali učenici 8.c i 7.a razreda i na taj način bolje upoznali obrazovne sustave drugih zemalja i svakodnevni život tinejdžera u Europi. Učenici 4.c i 3. d razreda likovnim su radovima predstavili prijateljstvo, zajedništvo, slobodu i mir.

E-Twinning tjedan obilježen je pokretanjem novog projekta imena SMARTIES. SMARTIES je međunarodno školsko partnerstvo s ciljem razvoja digitalnih vještina učitelja i učenika, razvoja medijske pismenosti, obrazovanja iz područja primjene pametnih tehnologija (pametna kuća, pametna škola, pametni grad), popularizacije STEAM područja –  s primarnim ciljem razvoja sigurnog onlinea okružja za učenje i podučavanje i podrške učenicima i učiteljima pri učenju i podučavanju na daljinu.

Proslavu Erasmus+ dana u I. osnovnoj školi Čakovec uveličao je i učenik Ivan Koštarić koji je svirajući trubu izveo „Odu radosti“. Učenici su sudjelovali u starim sportskim igrama kao što su čigoš, hodanje na štulama, skakanje u vreći, hodanje zavezanih nogu. Učenice 7. r. Koranu Drakulić, Gitu Nikolić, Kaju Baksa i Nelu Levačić intervjuirala je učiteljica iz Turske te su s njom podijelili svoja dosadašnja iskustva, ali i želje o Erasmus + projektima. Učenici 2. a, 3.a, 3.b, 3.c i 4. razreda PŠ NSR napravili su voćnu salatu, učili riječi na stranim jezicima, izrađivali i predstavljali slogane o Erasmus projektu i koronavirusu, pjevali pjesme te osmišljavali zastavice s obilježjima europskih zemalja.

■ Piše: Ivana Ružić, diplomirani informatičar, učiteljica savjetnica, I. OŠ Čakovec ■ učiteljica koja učenicima otvora vrata digitalnog svijeta i vrata međunarodne suradnje, zajedno s učenicima istražuje, stvara i dijeli ■