Iz školskog svijeta
OŠ SVETI MATEJ VIŠKOVO
Čarobne slikovnice godišnjih doba
objavljeno: 26. travnja 2021.

U novoj smo školskoj godini krenuli u realizaciju međunarodnog  eTwinning projekta „Čarobne slikovnice godišnjih doba“ /  “Magic picture books of the season” čije su autorice učiteljica Matea Jurić iz OŠ Krune Krstića iz Zadra i učiteljica Ivana Žagar iz OŠ „Sveti Matej“ iz Viškova.

„Čarobne slikovnice godišnjih doba“ / “Magic picture books of the season” novi je projekt na eTwinning platformi čije su autorice učiteljice Matea Jurić iz OŠ Krune Krstića iz Zadra i Ivana Žagar iz OŠ „Sveti Matej“ Viškovo. U projektu trenutno sudjeluje 75 projektnih partnera iz pet europskih zemalja. Pokrovitelj je projekta Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave „Zvono“. Udruga će svim sudionicima projekta dati obrazac za izvještaj te će nakon popunjavanja izvještaja o provedenim aktivnostima na kraju godine sudionici dobiti potvrdu o sudjelovanju u projektu.

Cilj je projekta proširiti znanja učenika o važnosti promjena koje se događaju u prirodi s biljkama, životinjama i ljudima tijekom izmjene četiriju godišnjih doba te osnažiti primjenu korištenja IKT-a u nastavi.

Učenici će istraživanjem, proučavanjem i uočavanjem promjena koje se događaju s biljkama, ljudima i životinjama u pojedina godišnja doba, osmisliti svoje vlastite  slikovnice koje će međusobno prezentirati svojim projektnim partnerima. Komunikacija između projektnih partnera provodi se putem videokonferencije i TwinSpace-a.

RADNI POSTUPAK

Aktivnosti koje su se provodile tijekom projekta:

1. ] Predstavljanje projektnih partnera

2. ] Izrada plana rada i praćenja

3. ] Obilježja jeseni u mom kraju

4. ] Dani jabuka / Dani kruha

5. ] Slikovnica jeseni

6. ] Vrijeme zimi

7. ] Biljke i životinje zimi

8. ] Zimske radosti

9. ] Slikovnica zime

10.] Priroda se budi – proljeće

11. ] Radovi u vrtu

12. ] Uskrs u proljeće

13. ] Slikovnica proljeća

14. ] Ljeto u mom kraju

15. ] Slikovnica ljeta

16. ] Rasprava o najzanimljivijem godišnjem dobu

17. ] Međunarodna suradnja i predstavljanje slikovnica

18. ] Evaluacija

Učenici će:

razlikovati godišnja doba i promjene koje se događaju u pojedinom godišnjem dobu

uočavati važnost vremenskih promjena i njihov utjecaj na biljke, životinje i ljude u pojedinim godišnjim dobima

sudjelovat će u istraživačkoj i projektnoj nastavi

učit će samostalno, ali i suradničkim učenjem i timskim radom

razvijati kompetencije korištenja IKT-a u učenju.

Svrha je projekta poticati kod učenika interes za prirodu i njezine ljepote. Autorice su jako zadovoljne načinom na koji se projekt odvijao, kao i suradnjom projektnih partnera, a posebno njihovim slikovnicama koje su izrađene u različitim alatima.

Pogledajte neke.

GROŽĐE u alatu AnyFlip

DAN JABUKA 20.10.2020. u alatu AnyFlip

JESENSKA SLIKOVNICA > 4.D OŠ “SVETI MATEJ” VIŠKOVO

■  Piše:  Ivana Žagar, mag.prim.educ., mentor ■  OŠ Sveti Matej, Viškovo ■ Magistra sam primarnog obrazovanja u zvanju mentor. ■ Rado sudjelujem u eTwinning projektima te želim kroz projektnu nastavu učenicima približiti suvremene oblike učenja i poučavanja kao i uporabu IKT tehnologije. Član sam eTwinning zajednice na kojoj djelujem kroz suradnju s ostalim učiteljima i školama u različitim projektima te pišem i vlastite projekte ■