Iz školskog svijeta
OŠ SESVETSKI KRALJEVEC
Dan folklora i hrvatske kulturne baštine u učionici
objavljeno: 7. travnja 2021.

Upoznati djecu s folklornim običajima u doba koronavirusa u strogim epidemiološkim mjerama čini se gotovo nemogućim. Međutim, uz malo dobre volje i dobrom oranizacijom gost u razred može doći zahvaljujući modernoj tehnologiji i Zoom aplikaciji.

Ideju za folklorni dan u školi dobila sam sasvim slučajno na satu Glazbene kulture. Slušajući tradicionalne hrvatske pjesme, uočila sam da ih djeca s velikim žarom i veseljem izvode.  Razgovarajući s njima o tradicionalnoj glazbi i folkloru našeg zavičaja, malo sam bila razočarana uvidjevši da učenici uglavnom nikada nisu vidjeli nastup hrvatskih folkloraša i tamburaša te da o svemu tome jako malo znaju.

Nastupi folklornih skupina trenutno se i ne održavaju zbog epidemiološke situacije pa nisam mogla učenike odvesti kako bi vidjeli jedan od nastupa, a isto tako nisam smjela pozvati u razred nekoga tko bi učenicima prezentirao svoj rad.

Unatoč svemu čvrsto sam odlučila jedan dan posvetiti hrvatskoj kulturnoj baštini pjesmom i plesom   na satovima razrednika, Glazbene kulture, Likovne kulture, Tjelesne i zdravstvene kulture i neizravno ga povezati s Prirodom i društvom s obzirom na to da učimo o povijesti Republike Hrvatske.

Razmišljajući kako ideju provesti u djelo ne kršeći epidemiološke upute za održavanje nastave, odlučila sam organizirati susret na daljinu. Dogovorila sam susret s članicama folklornog društva (s mojim dragim plesačicama koje i osobno poznajem) putem Zoom aplikacije.

Toga jutra okupili smo se oko računala i „čudom“ tehnike na ekranu su nas već čekale nasmijane  Helena (16) i Marta (17). Njih su dvije članice HKPD-a „Bosiljak“iz Čučerja. Već osam godina plešu folklor.

Ukratko su opisale učenicima što rade, pokazale neke od nošnji hrvatskih krajeva u kojima su plesale, opisale kako se pripremaju za nastup i ispričale im zašto su počele plesati folklor. Djevojčice   je zanimalo kakve frizure imaju na nastupima, a dječake kakve nošnje nose dječaci. Razgovor je trajao oko sat vremena. Iz svoje privatne arhive Marta i Helena su nam ustupile fotografije s nastupa , a nakon toga pogledali smo i njihov nastup na Youtube kanalu.

Naš dan nastavili smo satom Likovne kulture, crtanjem i izradom ornamenta s hrvatske narodne nošnje crvenim flomasterom. Učenici su s lakoćom stvarali ornamente napravivši jako lijepe radove. Pojedinci su nacrtali i tamburicu, simbol hrvatskog narodnog instrumenta.

Na satu Glazbene kulture slušali smo hrvatske tradicionalne pjesme iz različitih krajeve Lijepe Naše. Od Dalmacije, Istre, Slavonije do Prigorja i Posavine. Najviše im se svidjela pjesma „Ja posijah repu“. Nakon što su usvojili tekst, naučili smo i korake. Spojivši pjesmu i korake nastala su njihova prva folklorna umijeća. Plesali su, veselili se i smijali pa zaključili da nije nimalo lagano istovremeno pjevati i plesati, ali da je i vrlo zabavno.

Dan je prošao u veselju, a učenici su naučili nešto novo. Moći će prepoznati sastavnice tradicijske baštine (glazbala, plesove, pjesme i nošnju) čime će razvijati svoj zavičajni identitet.

Zadovoljna danom provedenim u školi upitala sam se umire li hrvatska kulturna baština.

Sve dok ima sasvim malo onih koji rado pristupaju amaterskim folklornim ansamblima,u nama svima živi nada da će tradicija naših baka i prabaka živjeti na ovim prostorima zauvijek. Ako sam ovim danom uspjela barem jedno dijete motivirati da se pridruži nekom amaterskom plesnom društvu, učinila sam veliku stvar.

■  Piše: Irena Šest, diplomirana učiteljica razredne nastave, OŠ Sesvetski Kraljevec Irena je učiteljica razredne nastave 23 godine. Kao dijete iz prosvjetarske obitelji oduvijek mi je jedina želja bila raditi s djecom i kod njih poticati kreativnost. Potaknuti kod djece maštu moje je najveće zadovoljstvo