Iz školskog svijeta
USUSRET NACIONALNOM DANU BORBE PROTIV VRŠNJAČKOG NASILJA
Dan ružičastih majica 2021.
objavljeno: 28. siječnja 2021.

Učiteljice Ljiljana Mudrinić iz OŠ „Laza Kostić“ Gakovo, Srbija i Patricija Hercog iz OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci, osnivačice su međunarodnog projekta na eTwinning platformi Dan ružičastih majica 2021. / Pink Shirt Day 2021.

Obilježavanje je Dana ružičastih majica započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala potporu teško bolesnoj majci. Dan ružičastih majica ove školske godine obilježavamo 24. veljače. Vršnjačko je nasilje isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Pozivamo vas da se odazovete obilježavanju ovog za sve nas bitnog nadnevka uključivanjem u projekt koji je otvoren na eTwinning platformi. Projekt je već do sada okupio 172 projektna partnera iz 11 država svijeta: Hrvatske, Srbije, Albanije, Armenije, BiH, Italije, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Turske i Ukrajine. Raspon je godina učenika koji smiju sudjelovati u projektu od šest do 19 te je u projekt uključeno mnogo učenika i učitelja osnovnih i srednjih škola. Glavni su ciljevi projekta prevencija vršnjačkog nasilja i buđenje učenikove svijesti o toj temi, poticanje na pomoć jedni drugima u određenim situacijama fokusirajući se na negativne strane svih vrsta nasilja. Učenici će aktivnostima steći kompetencije komuniciranja na materinskom jeziku (čitanje, pripovijedanje, pisanje), a  steći će i prijatelje iz drugih zemalja. Učenici i njihovi učitelji raznim oblicima suradnje već sada provode određene aktivnosti: upravo je u tijeku natječaj za najbolji poster projekta te najbolji dizajn ružičaste majice. Škole, učitelji i učenici predstavili su se videozapisom i zajedničkim fotografijama postavljajući ih na padlete u prostoru TwinSpacea projekta.

PROJEKT JE OSMIŠLJEN U ČETIRI ETAPE:
1. Prijava za projekt te zajednički dogovor o aktivnostima koje će učitelji provoditi u svojim razredima.
2. Izrada scenarija za određeni dan u veljači 2021. godine.
3. Dan izvođenja procesa.
4. Izvješće i radni postupak: konačna valorizacija cijelog procesa i projekta.

Sretno svim projektnim partnerima u uspješnoj realizaciji projekta!

Ostanimo zdravi!

■ Piše: Patricija HERCOG, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna Podgorač u Područnoj školi Budimci. Nastavu provodi kao projektnu, uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima ih učinila zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje usavršavajući se i pišući te provodeći projekte. ■