Iz školskog svijeta
GIMNAZIJA VUKOVAR
Drugu godinu za redom na Maker Faire Rome
objavljeno: 15. prosinca 2020.

Drugu godinu zaredom vukovarska je gimnazija predstavila svoje projekte na najvećem europskom izdanju sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti –  Maker Faire Rome.

Maker Faire Rome svake godine donosi nove tehnologije i dizajne za interaktivna iskustva. Maker Faire Rome predstavlja europsko izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti.  Drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a.

Europski sajam posvećen inovatorima ove je godine migrirao sve prijavljene projekte na internetsku platformu kako bi svi izlagači mogli svoje radove učiniti univerzalno dostupnima.

Među brojnim promjenama uslijed pandemije brojna inovativna rješenja našla su se i na polju digitalne tehnologije, a time i na sajmovima. Tako su se i organizatori europskog izdanja Maker Faire Rima suočili s pitanjem kako pronaći platformu i sučelje koje će učinkovito omogućiti interakcije brojnih izlagača i sudionika. Odabrali su put potpune digitalne reverzije pružajući platformu koja je dostupna u cijelom svijetu nakon  početne registracije, a koja potom omogućuje istraživanje svih sadržaja sajma uključujući profile svakog izlagača, njihove projekte, kao i konferencije koje animiraju događaj.

Sučelje je razvilo Dotdotdot u suradnji s milanskim laboratorijom OpenDot, a nadahnuto je svijetom igara pri čemu ima cilj rekonstruirati fluidnu i učinkovitu interakciju usmjeravajući posjetitelje na sadržaje od interesa i omogućujući im da se izravno povežu s autorima projekta.

Gimnazija Vukovar prošle je godine predstavljala Republiku Hrvatsku pobjedničkim projektom donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma pod nazivom Generacija Next: Seismograph –  Earthquake detector in real time, a s obzirom na to da su stekli brojna iskustva i znanja te pod dojmom energije grada Rima, i ove su se godine vukovarski gimnazijalci odvažili za ovaj pothvat. Ove godine u virtualnom izdanju predstavljamo projekt Emma koji je na INOVA MLADI 2020. ponio zlatnu medalju. Tijekom tri dana održavanja sajma od 11. do 13. prosinca 2020.  vukovarski su gimnazijalci svaki dan bili dostupni brojnim posjetiteljima live streamingom. U sklopu jednog od glavnih kanala za live streamnig organizirano je 300 štandova raspoređenih u devet tematskih paviljona, od kojih je paviljon Educaton – Kids – Young Makers – Schools bio namijenjen školama. Gimnazija Vukovar bila je jedini sudionik iz Republike Hrvatske. Uz aktivni dio organizirano je 250 konferencija, radionica i edukacija za izlagače i posjetitelje. Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, učenici 1.c razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, odlično su se snašli u dualizmu između stvarnih i virtualnih dimenzija sudjelujući u trodimenzionalnom virtualnom svijetu, naseljenom avatarima i animiranim brojnim zbivanjima prihvaćajući novu normu interakcije. [za pristup je potreban unos i potvrda e-mail adrese]

Njihovi mentori Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović zajedno su s njima predstavljali projekt prošlogodišnjih vukovarskih maturanata „Vukovar: Our view of a smart living” koji je bio jedan od svega nekoliko izravno pozvanih projekata na sajmu. Mogućnost izravnog sudjelovanja zaslužen je pobjedom na Arduino Day Community Challengeu, održanom u Milanu. Maker Faire Rome i ove godine je ispunio sva očekivanja predstavivši se kao idealan prostor za raspravu o najinovativnijoj sadašnjosti i planiranoj budućnosti.

■  Pišu: Sanja Pavlović Šijanović, prof. | Davor Šijanović, prof.  ■  Gimnazija Vukovar ■