Iz školskog svijeta
OŠ ANTUNA BAUERA, VUKOVAR
Eksperimentima uče o znanosti
objavljeno: 20. lipnja 2022.

Vukovarska osnovna škola Antuna Bauera 2020. godine uključila se u KA229 Erasmus+ projekt Science through experiments in Europe 2 s još pet partnerskih škola iz Španjolske, Rumunjske, Grčke, Mađarske i Turske. U projektu učenici eksperimentima uče o znanosti vezanim za različite teme: zvuk, energija, kemija, tlo, sila i gravitacija te toplina.

Cilj je projekta da učenici eksperimentima steknu znanja i kompetencije vezane za određene teme na praktičan način te podizanje njihove svijesti o različitosti kultura, jezika i običaja. Učenici će druženjima i komunikacijom s vršnjacima iz Europe poboljšati i svoje lingvističke vještine u engleskom jeziku koji je glavni komunikacijski jezik u projektu. Glavni je cilj projekta napraviti knjižicu eksperimenata.

Iako je pandemija otežala putovanja na mobilnosti, OŠ Antuna Bauera do sada je već sudjelovala na dvjema mobilnostima u Grčkoj i Rumunjskoj. Četvero učenika: Norin Anđelković, Fran Bogojević, Iva Markovinović i Iva Penava i dvije nastavnice: Nevena Genčić i Sanja Tunuković boravili u grčkom glavnom gradu u travnju ove godine. U kolijevci su zapadne civilizacije i demokracije posjetili najpoznatije građevine antičke Grčke: Akropolu i njezin muzej, Posejdonov hram, Zeusov hram, stadion Panathinaiko gdje su se održale prve moderne Olimpijske igre 1894., ali i kompleks na kojem su se održale Olimpijske igre 2004. Također su posjetili i planetarij gdje su učili o svemiru, planetima i asteroidima. Učenici su vršnjacima iz drugih zemalja ponosno predstavili svoju zemlju, grad i školu.

OŠ Antuna Bauera to je bila prva mobilnost u kojoj su sudjelovali. Učenici i nastavnici vratili su se puni dojmova.

Budući da su učenici boravili u obiteljima, ovo ih je iskustvo obogatilo ne samo znanjem vezanim za znanost ili kulturu nego i činjenicom što su upoznali prekrasne ljude, koji su se jako potrudili približiti im svoju kulturu, tradiciju i običaje, te svojom toplinom omogućili da se svi osjećaju ugodno i sretno. Započela su i divna prijateljstva koja će, sigurni smo, dugo trajati.

Fotografije s putovanja možete pogledati i OVDJE

Predivna su se iskustva i nova prijateljstva rodila i u Rumunjskoj, u gradu Râmnicu Vâlcea gdje su učenici: Erik Balog Širić, Gabriel Barišić, Lorena Barišić i Melani Grganić te dvije nastavnice: Nevena Genčić i Edita Kery, boravili u svibnju.  Posjetili su grad Horezu gdje su učili o lončarstvu, grad Curtea de Arges gdje su imali priliku vidjeti zanimljivu tvornicu staklenih božićnih ukrasa, tvornicu prehrambene industrije gdje su učili o proizvodnji džemova, sokova, kompota…

Učenici su i na ovoj mobilnosti bili vrijedni pa su u domaćimskoj školi izvodili razne eksperimente te su predstavljali svoju zemlju, grad i školu. I ovaj se tim vratio pun dojmova i s osmjesima na licima stekavši predivna iskustva i nova prijateljstva.

U idućoj nas školskoj godini očekuje Španjolska, Turska i Mađarska. Posljednji sastanak u sklopu projekta održat će se u Vukovaru kad ćemo mi ugostiti projektne partnere krajem svibnja 2023.

Osim mobilnosti, Bauerci vrijedno rade i na projektu kod kuće. Dok je jedan dio Erasmus+ tima bio na mobilosti u Rumunjskoj, tim, koji je bio u Grčkoj, sudjelovao je u Gimnaziji Vukovar na Festivalu znanosti gdje su pokazali četiri kratka pokusa vezana za silu i gravitaciju, ali su svojim sugrađanima, također, pokazali fotografije i iznijeli svoje dojmove s putovanja te na taj način ohrabrili druge učenike da sudjeluju u ovakvim projektima kad im se ukaže prilika.

Bauerci su od 8. do 10. lipnja u atriju svoje škole održali školski znanstveni sajam. Tada su svi učenici škole imali priliku pogledati izložbu radova vezanih za biologiju, kemiju i fiziku te pročitati i naučiti o hrvatskim znanstvenicima i njihovim izumima.

Izvodili su i eksperimente koje su ostali učenici imali prilike pogledati i isprobati, a više o njima u videu:

Učenici, koji su sudjelovali na mobilnostima, izložili su svoje fotografije i QR kodove s eksperimentima i predstavljanjima škole na mobilnostima, ali su, također, svojim kolegama iz škole prezentirali kako im je bilo na mobilnostima te tako ohrabrivali ostale učenike da i oni sudjeluju i steknu jedno prekrasno i nezaboravno iskustvo.

Sada svi idu na zasluženi odmor, a od rujna ih čekaju nove mobilnosti, nova iskustva, ali i domaćinstvo tijekom kojeg će imati priliku pokazati sve ljepote svog Vukovara  i šire okolice.  

■ Piše: Nevena Genčić, koordinatorica projekta, učiteljica engleskog jezika | OŠ Antuna Bauera Vukovar  ■