Iz školskog svijeta
OŠ KRALJA TOMISLAVA, NAŠICE
eTwinning projekt Rastimo zdravo
objavljeno: 10. svibnja 2022.

Potaknuti okolnostima vezanima uz Covid, odlučili smo promijeniti svoje zdravstvene navike jer promjena počinje od svakoga od nas kao osobe. Potrebna je samo dobra volja i napredak će biti vidljiv u kratkom vremenu. U 4. a razredu donijeli smo odluku da ćemo dati važnost zdravoj prehrani, fizičkim aktivnostima, mentalnom zdravlju, da ćemo više boraviti na otvorenome i biti odgovorniji prema sebi i svom zdravlju.

Odlučili smo pokrenuti i druge. Učiteljice Ljiljana Kubaša iz OŠ kralja Tomislava, Našice i Brankica Habuzin iz OŠ Dubrava iz Dubrave otvorile su projekt Rastimo zdravo na platformi eTwinning.

Cilj je projekta razvijati odgovornost i svijest o sebi i svom zdravlju, uočiti razlike između zdrave i nezdrave hrane, uočiti povezanost i važnost zdrave prehrane i fizičkih aktivnosti u svakodnevnom životu, pozitivno utjecati na predškolce i djecu školskog uzrasta u stvaranju zdravih životnih navika, razvijati sposobnosti samostalnog učenja, problemskog mišljenja, rada u skupinama, komunikacije, inovativnog mišljenja, vlastite prezentacije, medijske i IKT kompetencije.

Planirane aktivnosti u ovoj 2021./2022. šk. g. bile su sljedeće:

U rujnu smo se upoznali međusobno i s načinom rada na projektu. U listopadu smo predstavili projekt u sklopu projekta Webučionice i izradili njegov logo.  Obilježili smo i neka događanja, i to 9. 10. Dan mentalnog zdravlja, 16. listopada, Dan kruha i 20. listopada, Dan jabuka. U prosincu su učenici izradili zdravi dnevni jelovnik. Međunarodni dan osobe s invaliditetom obilježili smo 3. prosinca.

Veljaču smo posvetili mentalnom zdravlju djece i obilježili Međunarodni dan života (prva nedjelja u veljači). Mjesec travanj bio je u znaku zdravlja. Vježbali smo s fizioterapeutom, raznovrsno se hranili, boravili na svježem zraku, pili mnogo tekućine. Na taj smo način obilježili Svjetski dan zdravlja i 22. 4. Dan planeta Zemlje. Dana 29. 4. zaplesali smo na Svjetskom danu plesa. U lipnju planiramo doći u školu biciklima i tako 3. 6. obilježiti Svjetski dan bicikla.

Svim uključenim sudionicima dana je sloboda kreiranja svojih dodatnih aktivnosti prema izboru i želji

(izrada slikovnice, pisanje čestitke, ilustracije, izrada videa, plakata, leksikona, brošure, postera).

Aktivnosti ovoga eTwinning projekta mogle su se provoditi u obliku tematskog dana, tematskog tjedna (ili mjeseca) ili integriranog dana. Na završetku projekta sudionici će predstaviti svoj rad drugim sudionicima putem videokonferencije. U projekt su uključeni partneri iz Hrvatske, Turske te Bosne i Hercegovine.

Ostvarena je odlična suradnja, stvorena su nova prijateljstva i nadamo se da će ovaj projekt ponoviti i nagodinu.

■ Piše: Ljiljana Kubaša, učiteljica | OŠ kralja Tomislava, Našice ■