Iz školskog svijeta
ELEMENTI NOGOMETA, RUKOMETA, KOŠARKE, ATLETIKE I DŽUDA U NASTAVI TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE
Genially genijalan za TZK
objavljeno: 16. lipnja 2020.

Škola na daljinu pred nas je učitelje postavila nove izazove. U kratkome vremenu morali smo se početi koristiti digitalnim alatima kako bi djeci gradivo bilo zanimljivije. U mnoštvu  ponuđenih alata koje sam istraživala najviše mi se svidio Genially.

Vrlo je zanimljiv, s mnogo ponuđenih predložaka. Od prezentacija, igrica, kvizova i interaktivnih slika koje su zapravo bile dio moga prvoga uratka na Genially-ju. Sudjelujući u nekim skupinama na Facebooku, drugi su učitelji iznosili svoje primjere i tako sam se dosjetila kako bih i ja mogla obraditi neke sportove u nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture.

Nastavu Tjelesne i zdravstvene kulture djeca su pratila preko Škole na Trećem. Kako se nastavni predmet namijenjen fizičkoj aktivnosti ne bi sveo samo na gledanje televizije, odlučila sam Genially primijeniti u nastavi TZK. Započela sam s nogometom i onime što je njima najpoznatije – fotografijama naših reprezentativaca.

Otvarajući interaktivne materijale na mrežnoj stranici svoga razreda, djeca su mogla pročitati zanimljivosti o našim igračima i vidjeti video isječke s poznatih utakmica. Međutim, kako ne bi ostalo samo na tome, uklopila sam i elemente koje obrađujemo na nastavi kao što su dodavanje lopte unutarnjom stranom stopala [nogomet ]ili dodavanje i hvatanje lopte u kretanju [rukomet]. Nastavila sam i s ostalim sportovima poput košarke, atletike i džuda.

Djeca su se osjećala kao da su na nastavi jer su pojedinci slali videa u kojima izvode zadane vježbe. Bili su zadovoljni ovim načinom rada i željno su iščekivali sate Tjelesne i zdravstvene kulture.

Tko je završio učenje,
završio je i rasti.
[ruska]

■ Piše: Ljubica KLANAC, učiteljica razredne nastave ■ OŠ prof. Filipa Lukasa, Kaštel Starome ■ Moji početci u školstvu kreću prije petnaest godina u OŠ u Baškoj Vodi, gdje sam predavala engleski jezik, a kao učiteljica razredne nastave radim već deset godina u OŠ prof. Filipa Lukasa, u Kaštel Starome. Majka sam dviju kćeri. Nakon povratka s rodiljnoga dopusta odlučila posvetiti usavršavanju i proširivanju svojega znanja. U radu s djecom volim se koristiti novim metodama i načinima poučavanja te tako djeci nastavu i učenje učiniti zanimljivijim ■