Iz školskog svijeta
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR | ERASMUS+ KA2 PROJEKT SCHOOLS FOR FUTURE
I druženje i učenje u „Školi za budućnost“
objavljeno: 25. ožujka 2022.

I. osnovna škola Bjelovar bila je domaćin drugog projektnog sastanka Erasmus+ KA2 projekta „Schools For Future“. Školu je posjetilo šest učitelja i 20 učenika iz triju partnerskih zemljalja: Španjolske, Njemačke i Latvije. Svrha je posjeta bila utjecati na povećanje ekološke svijesti kod učenika i prezentacija „zelenih aktivnosti“ koje se provode u toj bjelovarskoj školi.

Prvi je dan projektnog sastanka započeo u našem glavnom gradu koji su gosti upoznali na zabavan i zanimljiv način – pomoću aplikacije Zagreb Time Travel. Ta aplikacija, instalirana na tablet računala, omogućila je gostima obilazak znamenitosti i lokacija na kojima su ih dočekali virtualni likovi i upoznali ih s kulturnim i povijesnim značajem određene lokacije.

GPS-sustav omogućio je snalaženje po gradu, a učenici i njihovi učitelji mogli su odgovarati na kviz pitanja ili napraviti selfie kao uspomenu na prvu aktivnost u Hrvatskoj. Po dolasku u Bjelovar učenike su srdačno dočekali njihovi domaćini, a dugoočekivani susret prošao je uz puno zagrljaja i osmijeha.

Drugi je dan bio rezerviran za aktivnosti u školi i upoznavanje Bjelovara. Uz prigodnu priredbu, u kojoj su sudjelovali učenici razredne i predmetne nastave I. osnovne škole Bjelovar, toplu su dobrodošlicu inozemnim gostima poželjele ravnateljica Martina Supančić te koordinatorica projekta za I. osnovnu školu Helena Gustović Ljubić.

Nakon programa u školi učenici su se uputili u Gradsku upravu gdje ih je srdačno dočekao zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić te uz riječi pohvale za projekt poželio gostima dobrodošlicu u Bjelovar.

Slijedilo je upoznavanje grada Bjelovara i to ponovno na originalan i zanimljiv način – pomoću City Gamea, interaktivne igre otkrivanja znamenitosti, koju je osmislila učiteljica Helena Gustović Ljubić. Učenici su u međunarodnim timovima rješavali zadatke te razgledavali i učili o znamenitostima Bjelovara, a skupina koja je prva završila sa svim zadatcima, proglašena je pobjedničkom i nagrađena simboličnim poklonom.

Nakon ukusnog ručka u školskoj kuhinji učenici osmih razreda kratkom su prezentacijom predstavili Hrvatsku, a učenici sedmih razreda prezentirali su aktivnosti kojima je tijekom projekta I. osnovna škola Bjelovar postala „zelenija“. Odigran je i Kahoot kviz o Hrvatskoj i projektu „Schools for Future“ koji je pripremio učenik Matija Lončarević.

Treći su dan učiteljice, sudionice projekta, održale ekoradionice za sve učenike. Radionicom Plastic is not so fantastic učiteljica prirode i biologije Maja Puc istaknula je štetan utjecaj plastike na okoliš te pokazala kako izraditi bioplastični privjesak. Učiteljica matematike Jela Galunić s učenicima je izradila „homemade“ pastu za zube u radionici Home made, zerowaste toothpaste, a učiteljica je Petra Turković s učenicima u radionici Protection of Mine is Fine razgovarala o zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama specifičnim za Njemačku, Španjolsku, Latviju i Hrvatsku te izradila interaktivnu kartu s osnovnim informacijama o zaštićenim i ugroženim biljkama i životinjama. Nakon ručka učenici su sudjelovali u utrci pod nazivom Biodiversity Race tijekom koje su se upoznavali s biljkama i životinjama koje okružuju I. osnovnu školu.

Sljedeći je dan bio rezerviran za odlazak u Nacionalni park Plitvička jezera koja su svojom ljepotom oduševila projektne partnere iz stranih zemalja.

Posljednji je dan proveden na izletištu „Na malenom brijegu“ gdje su ljubazni domaćini predstavili običaje bilogorskog kraja, učenike proveli stazom začudnih bića Bilogore i okrijepili ih tradicionalnim jelima koje su učenici sami imali prilike spravljati. Tom su su prilikom učenici okušali i u izradi suvenira od filcane vune. Susret je završio proslavom i prigodnom tortom ukrašenom logom projekta.

Inozemnim se gostima izuzetno svidjela I. osnovna škola Bjelovar i sva mjesta koja su posjetili tijekom susreta u Hrvatskoj. Zadovoljni, puni pozitivnih dojmova i spremni za rad na projektnim aktivnostima, sretno su se vratili svojim kućama ističući kako će još dugo pamtiti ovaj projektni sastanak, boravak u Bjelovaru i druženje s vršnjacima s kojima će surađivati na ovom projektu i družiti se tijekom skorih susreta u Njemačkoj, Latviji i Španjolskoj.

■ Piše: Petra Turković, dipl. uč., učiteljica engleskoga jezika |  I. osnovnoj školi Bjelovar ■