Iz školskog svijeta
OŠ ANTUNA BAUERA, VUKOVAR
I mi smo obilježili Dan ružičastih majica
objavljeno: 25. veljače 2021.

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj. To je prilika da se skrene pažnja na problem, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja. Svake se godine obilježava posljednje srijede u veljači, a ove je godine to 24. veljače.

U sklopu eTwinning projekta Dan ružičastih majica 2021. / Pink Shirt Day 2021. u OŠ Antuna Bauera u Vukovaru bio je organiziran projekti dan, što znači da su se svi učenici i djelatnici škole cijeli dan bavili temom vršnjačkog nasilja.

U svim su razredima bile organizirane različite aktivnosti i radionice. Učenici su gledali prigodne videouratke o vršnjačkom nasilju i raspravljali o načinima izbjegavanja sukoba, vrstama nasilja, zaštiti slabijih, nenasilnom rješavanju problema, nasilju u sportskim igrama i duhu fair playa. U digitalnim su alatima izrađivali postere i pisali svoja iskustva o pritisku vršnjaka.

Neki su učenici sudjelovali u online događanju i virtualno se susreli s vršnjacima iz različitih dijelova Hrvatske i Srbije te razmijenili iskustva o obilježavanju Dana ružičastih majica.

Puno se radilo i na vještinama aktivnog slušanja i ljubazne komunikacije. Učenici su izrađivali stablo ljubaznosti, dijelili jedni drugima komplimente, pisali poruke podrške, igrali igre uloga.

Edukativni video o vršnjačkom nasilju priredila je pedagoginja Ivana Dragšić

Osmišljen je niz plakata, izrađeni su bedževa i kreativne ružičastih majica s pozitivnim porukama o nenasilju.

Veliki je odaziv učenika bio na edukativni kviz o vršnjačkom nasilju. Najuspješniji učenici nagrađeni su ružičastim majicama, slatkišima i priznanjem.

Učenici su imali priliku kreativno se izraziti uz pisanje pjesama i priča, pjevanje i plesanje uz pjesme Nemoj mi se rugati i Život nije siv, a bilo je i ružičastih balona, štafetnih igara i okvira za fotografiranje.

I sve to u ružičastim majicama!

■ Piše: Ivana Dragšić, prof. pedagogije ■ OŠ Antuna Bauera, Vukovar ■