Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA BRAĆE RADIĆA, PAKRAC
I tako je još jedna nastavna godina iza nas
objavljeno: 27. lipnja 2022.

U našoj školi već početkom svibnja nestrpljivo iščekujemo različite aktivnosti koje prethode obilježavanju Dana škole. Učenici bi rekli da taj dan na neki način najavljuje i kraj nastavne godine. Škola se nalazi u Pakracu i ponosno nosi ime braće Radića. Vjerujem da svaka škola ima svoju viziju i misiju, a ovo je samo djelić naših razmišljanja.

Često mislimo da je naš posao običan, a danas je biti učitelj sve samo ne jednostavno. Zastanete li na trenutak i razmislite što ste i koliko tijekom ove školske godine napravili, osvijestit ćete važnost i zaboravljenu ljepotu našeg posla, zanimanja i zvanja.

Erasmus + KA101, Antonio Gaudi, Castelldefels iz Španjolske i OŠ braće Radića Pakrac

U svibnju je naša škola bila domaćin ravnateljici Vero i učiteljici glazbene kulture Nȕrii iz škole „Anton Gaudi“ iz Barcelone. U sklopu Erasmusova projekta KA1 „Otvorimo učionice, čitajmo da bismo poletjeli“, one su pratile rad naših učiteljica i suradnju naše škole s lokalnom zajednicom.

Projekt je usmjeren na dijeljenje metodičkih primjera i scenarija te poboljšanje u različitim područjima, primjerice:

suradnja škole i lokalne zajednice

 posjeti gostiju učionicama

 čitateljske vještine i čitateljske navike

 zanimljiva nastavna praksa.

Projekt je odobren 2020. i trajat će do prosinca 2022.

Gošće su s našim učenicima i učiteljima posjetile Gradsku knjižnicu Pakrac, bile na radionici izrade cvjetnjaka u sklopu izvannastavne aktivnosti Mali vrtlari, obilježile Dan muzeja u Gradskome muzeju Pakrac sudjelujući u izradi banovca, prve hrvatske kovanice, te aktivno sudjelovale u nastavi.

Što napraviti kad trebate komunicirati, a to ne možete učiniti na jeziku koji razumiju obje strane? Iskoristite priliku i svojim učenicima pokažete kako se problem može riješiti. Katkad možda samo treba promijeniti perspektivu. U današnje vrijeme tehnologije i napretka iskoristite svaku situaciju da djeci pokažete kako se računalom i pametnim telefonom može koristiti ciljano i s razlogom. Google prevoditelj hrvatski je jezik prevodio na španjolski, djeca su pokazala kako računaju na abacusu, kako rješavaju matematičke zadatke povezujući ih s likovnim izražavanjem, a na kraju smo otkrili da su nas melodija i zvuk spojili.

Učiteljica glazbenoga iz Španjolske prepoznala je pjesmu iz Hrvatske i s nama lupkala ritam iako nije znala riječi. Malo je reći da smo bili iznenađeni kad nam je otkrila da i oni u Španjolskoj imaju sličnu pjesmu.

Glazba uspije tamo gdje nedostaju riječi.

Melodija našeg jezika za strance je možda teška, ali za nas je temelj na kojemu gradimo svoj govorni i pisani izričaj. U nastavi se koristimo i mrežnim alatima/aplikacijama, pa smo bili ponosni što smo projektnim partnerima pokazali kako i na koji se način mogu koristiti La Digitaleom.

Sve smo to mi – aktivnosti povodom Dana škole

Na prvom susretu školskih bendova dobrih vibracija nije nedostajalo. Na jednom su se mjestu okupili zaljubljenici u glazbu, oni koji vole svirati, slušati ili jednostavno uživati u zvuku dobrih pjesama. Ne kaže se bez razloga da je „glazba zvonka radost“.

Pripreme za Vrtni festival i Dan škole bile su vesele, zaigrane i ispunjene smijehom. Učenici su sudjelovali u radionicama izrade kolačića, cvjetnjaka, straničnika, raznovrsnih ukrasa i uporabnih predmeta te su pripremili izložbu likovnih radova. Sve je rečeno na svečanosti koja se održala u školskom dvorištu uza svjetlost lampiona ispod zvjezdanog neba. Sumrak je samo obilježio smiraj koji će uskoro nastupiti kad i zadnji učenik na kraju nastavne godine za sobom zatvori školska vrata.

Sajam zanimanja organiziran u suradnji s udrugama i Turističkom zajednicom samo je jedan od poticaja na razmišljanje našim učenicima čime se jednog dana žele baviti i od čega živjeti. Prepoznati u sebi vještinu, sposobnost, potrebu za istraživanjem ili izražavanjem, svima u zajednici donosi određenu sigurnost. Što može zamijeniti osjećaj ponosa kad znate da ste bili jedan mali dio velike priče nečijeg života?

Na početku godine bili smo tako mali, a na kraju smo ostvarili toliko toga. Možda se ne čini kao važna aktivnost, ali ljepota pisanja nije samo lijep rukopis. Pisati, znati što želimo svojim riječima reći osnova je na kojoj gradimo sebe, širimo vidike i stvaramo planove. To mogu razumjeti učiteljice razredne nastave koje često pregledavaju bilježnice svojih učenika pa potiču, ispravljaju i upućuju na potrebu pravilnog i lijepog pisanja. Ove smo godine već tradicionalno imali smotru lijepog pisanja na kojoj potičemo i nagrađujemo najljepši rukopis. Možda je to mali korak prema ljepšem pisanju, ali čvrsto vjerujemo da će jednog dana baš netko od tih učenika biti veliki pisac.

Nevidljiva olovka školovanja svakom će učeniku ispisati tko zna koliko stranica u njegovu životu. Zaustavimo na trenutak tu olovku i upotrijebimo boje.

■ Piše: Dubravka NAMJESNIK, učiteljica razredne nastave | OŠ braće Radića, Pakrac ■