Iz školskog svijeta
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB ■ PETICA & 4. B ■
Igrom do zdravlja i prevencije pretilosti
objavljeno: 17. lipnja 2022.

Užurbani je način života donio velike promjene u prehrani kod djece i odraslih osoba. Negativan je trend porasta prekomjerene težine i pretilosti kod djece postao jedan od problema suvremenog društva.

Pretilost često izaziva probleme već u djetinjstvu i utječe na kvalitetu života od djetinjstva do odrasle dobi pojedinca. Stručnjaci upozoravaju da većina djece s prekomjernom tjelesnom masom ostaju takvi i u odrasloj dobi te imaju povećan rizik za razvijanje raznih bolesti.

Prevencija pretilosti treba biti usmjerena prema cijeloj obitelji, a ne samo prema djetetu. Pretilost djece nije isključivo problem djeteta, već je potrebna aktivacija cijele obitelji. Zdrava prehrana i tjelesna aktivnost trebaju biti stil života pa je tome potrebno poučiti djecu, a ponekad i roditelje.

PETICA – IGROM DO ZDRAVLJA javnozdravstveni je program edukacije učenika nižih razreda osnovnih škola i njihovih roditelja o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelesne aktivnosti u svrhu prevencije pretilosti. 

Program je 2014. godine pokrenuo Hrvatski liječnički zbor u suradnji s međunarodnom organizacijom EPODE International Network (EIN) pod nazivom EPODE (Ensemble, Prévenons L’Obésité des Enfants) Hrvatska, PETICA – igrom do zdravlja.

Razlog pokretanja samog programa bili su zabrinjavajući statistički podatci koji iz godine u godinu ukazuju na problem prekomjerne tjelesne mase i pretilosti djece školske dobi.

U Petici sudjelujemo od drugog razreda osnovne škole te su Njumi, Njami i Vodenko gotovo učenici našeg razreda.

U četvrtom se razredu polako opraštamo od svojih Petica, prijatelja, te odrađujemo posljednje projektne aktivnosti.

Na početku sam školske godine za provođenje projekta dobila nastavne listiće za učenike te metodički priručnik s opisanim aktivnostima, linkovima i pripremama za njihovo provođenje.

PRIKAZ AKTIVNOSTI U PROGRAMU PETICA

Sudjelovali smo u nagradnom natječaju Grickaj zdravo, misli zeleno!

Pripremili smo tri zdrava međuobroka. To su acai bowl, poke i guacamole umak. Sva smo tri međuobroka pripremali u razredu te smo ih uz dobru podjelu i organizaciju napravili i pojeli u tri školska sata.

Na moj su mail tijekom vikenda stizale dječje fotografije na kojima je vidljivo kako su ova tri međuobroka toliko oduševila učenike da su ih pripremali roditeljima.

Uz obradu cjeline ČOVJEK nastavnog sadržaja nastavnog predmeta Priroda i društvo rješavali smo nastavne listiće Petice koji su osmišljeni s realnim situacijama i pričama te sadrže zanimljivosti vezane uz ljudsko tijelo. Nastavni su listići vrlo kvalitetnog tiska te su se odlično uklopili u naš nastavni sat.

U metodičkom sam priručniku i opisanom nastavnom satu pronašla zanimljive pokuse koje smo isprobali – Važnost kalcija i Simulacija probavnog sustava.

Važnost smo kalcija ispitali uz pomoć pilećih kostiju i octa, a probavni sustav istražili smo tuljcem i zobenim pahuljicama.

Napravili smo i pluća koristeći karton, slamke i balone te simulirali udah i izdah, odnosno skupljanje i širenje pluća.

Od štapića smo za uši prikazali ljudski kostur i naučili da je najjača kost u tijelu femur.

Radili smo energetske kuglice od datulje, zobenih pahuljica, kakao maslaca i kakao praha.

Program Petica obogatio je nas školski program svojim teoretskim i praktičnim aktivnostima.

■ Piše: Natalia ROGOZNICA NAĐ | OŠ Ivana Gundulića, Zagreb ■