Iz školskog svijeta
■ OŠ NIKOLE HRIBARA, VELIKA GORICA ■
Ivek u gostima
objavljeno: 5. srpnja 2024.

Neobičnog posjetitelja ugostili su učenici razrednog odjela 3. d Osnovne škole Nikole Hribara. Na satu hrvatskog jezika posjetio ih je Ivek iz Šestinskoga kišobrana. Dakako, bila je to samo zgodna prilika i dobra motivacija za interpretaciju djela za cjelovito čitanje Šestinski kišobran.

Školska knjižničarka Željka Markus – Greč utjelovila je Ivekov lik kostimirajući se u mušku prigorsku nošnju. Ivek je u ruci donio šestinski kišobran da bi nam demonstrirao svoju plovidbu od Šestina do Zagreba. Zatim je ispričao otkuda dolazi, gdje su se smjestile Šestine i što mu se to dogodilo jednoga ljetnog poslijepodneva u vrijeme toplog, iznenadnog pljuska.

Interpretacija djela bila je vrlo spontana, u obliku dijaloga, između učenika i Iveka. Učenici su Iveku postavljali pitanja, a on je strpljivo odgovarao. U trenutku kad je njegova znatiželja postala veća, i sam je počeo postavljati pitanja da bi i učenici imali mogućnost odgovarati njemu.

Veliku učeničku pozornost privukla je Ivekova odjeća, nošnja, koju smo uspoređivali s današnjim načinom odijevanja. Neobični gost imenovao je dijelove svoje odjeće. S nekim nazivima učenici su se susreli prvi put (škrljak, lajbek, opanci). Gaće, naziv za hlače, izmamili su gromoglasan smijeh. Na kraju smo uspoređivali boje učeničkih kišobrana na koje su trebali ispisati tražene podatke (ime i prezime pisca, mjesto radnje, vrijeme radnje, ime glavnog lika i njegove osobine, imena sporednih likova te odrediti pravilan tijek radnje) s kišobranom koji  je donio Ivek.

Na satu glazbene kulture slušali smo i gledali kako se pleše prigorski drmeš i pjevali poznatu prigorsku pjesmu Kriči, kriči, tiček.

Nizom crta po toku i boja na satu likovne kulture oslikali smo prigorski prsluk, lajbek. Kurikulumsko planiranje, u kojem je fokus na učeničkim aktivnostima, doista daje nebrojene mogućnosti za istodobno ostvarivanje ishoda predmetnih kurikuluma, kao i kurikuluma međupredmetnih tema.

Integriranim nastavnim danom izmiješali smo hrvatski jezik, likovnu i glazbenu kulturu te sat razrednika i pritom naučili potrebno, proširili svoje spoznaje i silno se zabavili.

■  Napisala: Vesna LUKINIĆ,  učiteljica razredne nastave, učiteljica savjetnica | Osnovna škola Nikole Hribara, Velika Gorica ■