Iz školskog svijeta
■ RAVNO U ŠKOLU STVARALAŠTVA NOVIGRADSKO PROLJEĆE! ■
Iz srca Splita u srce Novigrada
objavljeno: 25. lipnja 2024.

PROJEKT RADA S DAROVITIM UČENICIMA | U studenome 2023. godine objavljen je javni poziv Ministarsva znanosti i obrazovanja za sufinanciranje projekata rada s darovitim učenicima u osnovnim i srednjim školama u školskoj godini 2023./2024.

Svrha je javnog poziva financijski podržati provedbu projekta rada s darovitim učenicima kako bi se zadovoljile različite potrebe darovitih učenika za aktivnostima u području kompetencija jezično-umjetničkog područja na koje smo se usmjerili u ovom projektu. Naš je projekt U potrazi za skrivenim blagom znanja odobren, i dodijeljena su nam financijska sredstva za njegovu provedbu.

Visokomotivirani, potencijalno daroviti i daroviti učenici: skladaju, pišu stihove, pjevaju, slikaju, glume, plešu!

Cilj je projekta poticanje aktivnosti učenja i razvoja viših razina kognitivnih sposobnosti, mašte, kreativnosti, samopouzdanja i motivacije. Izradili smo program otvorenog tipa temeljen na korelacijsko-integracijskom pristupu, osmislili i produbili sadržaje učenja, metode i oblike rada te aktivnosti, ovisno o interesu darovitih.

Povjerenstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja odabralo je naš projekt, a odlukom ministra dr. sc. Radovana Fuchsa,  prof. dodijeljena su nam sredstva za provedbu. Obavijest o rezultatima javnog poziva s popisom odobrenih projekata i dodijeljenih financijskih sredstava objavljena je na mrežnoj stranici Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Aktivnosti smo počeli provoditi u sklopu redovne nastave Hrvatskoga jezika, dodatne nastave te izvannastavnih aktivnosti Debatni klub i Novinarska grupa uz suglasnost roditelja.

Neke su od aktivnosti koje su planirane u radu s učenicima bile: uživljavanje u ulogu lika, pisanje blackout poezije, stvaranje bajke slučajnim odabirom riječi, izrada kviza, igre asocijacija, miješanje likova iz različitih priča u novu priču. Također, sudjelovanje u ŠKOLI STVARALAŠTVA NOVIGRADSKO PROLJEĆE  bila je jedna od planiranih aktivnosti. Prijavili smo se vođeni snažnom znatiželjom koju nam je nekoć usadila naša učiteljica hrvatskog jezika. Prijavili smo darovite učenike koje je iznjedrio Projekt rada s darovitima te nas dvije učiteljice hrvatskog jezika – i uspjeli.

Dobili smo pozivnicu samo za odabrane, ispunili smo kriterij izvrsnosti na državnoj razini, ulaznica za svijet mašte u našim je rukama. Prvi put naša škola Dobri sudjeluje u Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće, a pozvani su učenici: Lav DOBRIJEVIĆ, Gabrijela PUPIĆ-BAKRAČ, Dora MATIĆ i Bjanka BARAS ŠIMLEŠA te nas dvije učiteljice hrvatskog jezika. Uvjeti prijave bili su motivacijsko pismo učenika i učitelja te dokumentacija kojom se dokazuje izvrsnost, sudjelovanje na natjecanjima i smotrama.

Voditelji radionica nadahnuli su nas, Grad je pisao svoju priču u nama i našim snovima: Mi smo bili njegovo sredstvo, on naše vrelo stvaralaštva i kreativnosti. U susretu ovih dvaju svjetova, dječje mašte, želje i žara te kreativnog i poticajnog okružja moguće je samo jedno, a to je ingeniozan osjećaj da je moć stvaranja u našim rukama i da granice ne postoje.

Svu svoju ljubav, želju i moć stvaranja pokazali smo na filmskoj, scenskoj, slikarsko-scenografskoj i radionici cirkuskih vještina.

Sudjelovanje u Školi stvaralaštva daje osjećaj jedne nove dimenzije, čudesnog planeta na kojemu sve uspijeva, a sve što nastaje rezultat je visokomotiviranih, potencijalno darovitih i darovitih mudrih glava. Njihova srca ostala su u Novigradu uz obećanje da će se vratiti i sve ponoviti.

 Napisale: Katarina PLEIĆ, učiteljica hrvatskoga jezika i Valerija RITTERMAN MEDVIDOVIĆ, učiteljica hrvatskoga jezika, Osnovna škola Dobri, Split ■