Iz školskog svijeta
OŠ GOLA
Izložba „Učitelji na dar učiteljima”
objavljeno: 9. listopada 2020.

Nakon što su pod mentorstvom učitelja Marija DIMIĆA u školskoj godini 2018./2019. učenici 7. i 8. razreda OŠ Fran Koncelak u Drnju crtali portrete svojih učitelja, u 2019./2020. učitelji OŠ Gola portretirali su jedni druge povodom obilježavanja Dana učitelja.

„Imenovanjem Violete PRANJIĆ za ravnateljicu stvorili su se uvjeti da se ovaj projekt realizira u OŠ Gola. Odaziv kolektiva je bio fantastičan. Okupilo se šesnaest djelatnika razredne i predmetne nastave. Stvorila se izvrsna sinergija.

Kolegice i kolega, premda je većina njih crtački relativno neiskusna, uz dobru volju, motiviranost, upornost i vjerovanje da je sve moguće, realizirali su izvrsnu izložbu kako bi obilježili Svjetski Dan učitelja.

„Ravnateljica Pranjić shvatila je da u mojemu radu sve počinje emocionalnim angažmanom i pružila je ovom projektu veliku podršku bez koje se ova izložba ne bi mogla ostvariti.”

Mario Dimić, učitelj Likovne kulture u OŠ Fran Koncelak, Drnje

Projektom su iznimno zadovoljni i sudionici, učitelji i učiteljice OŠ Gola. Mnogi od njih testirali su svoje umjetničke sposobnosti, neki su pak otkrili kako su vještiji umjetnici no što su mislili, a svi su uživali u zajedničkom kreativnom radu i druženju.

O TOME NAJBOLJE SVJEDOČE NJIHOVI KOMENTARI:

„Moram priznati da sam na početku bio vrlo skeptičan u pogledu svog doprinosa ovoj izložbi, budući da sam antitalent u crtanju. Dobar motivator i mentor zlata vrijedi.

Ovaj projekt mi je pomogao da iziđem iz samoga sebe, iz svoje nesigurnosti i strahova pred novim i nepoznatim izazovima. Sada mi je drago što sam sudjelovao i time se uvjerio da uz kvalitetnog mentora, dobre upute, malo dobre volje i truda mogu nadmašiti i pobijediti samoga sebe, čak i u onome što definitivno nikad nije bilo moje područje.  Osim toga, projekt je doprinio tome da se dodatno zbližimo jedni s drugima. Hvala kolegi Mariju Dimiću što je vjerovao u mene te je na taj način u meni, a vjerujem i u svima nama koji smo sudjelovali u projektu, probudio samopouzdanje i hrabrost.”

Stjepan RATAJEC, vjeroučitelj

„Projekt, radionica Učitelji crtaju učitelje za mene je, u prvom redu, bio veliki izazov.  Osobito mi je bilo drago gledati radove mojih kolega i kolegica. Svi su bili izvrsni.

Voditelj radionice, ujedno i pokretač projekta je naglasak stavio na crtež. Kako nisam crtač, rad je za mene značio i dozu straha od neuspjeha. Nervoza i strah bili su još veći jer sam crtala kolege, ljude s kojima radim, surađujem, veselim se, a i često brinem. Iako sam svjesna da je crtanje portreta zahtjevno, maksimalno sam se potrudila. Naravno, željela sam da moj rad razveseli osobe koje sam crtala. Koliko sam bila uspješna u tome, oni to najbolje znaju.

Zahvalna sam kolegi Mariu Dimiću na ovom projektu jer sam puno naučila, osim toga, u našoj zbornici, međusobnim portretiranjem smo se svi još više povezali.”

Biserka SABOLIČEK, učiteljica razredne nastave

„Portretirala sam nastavnicu Sandru koja mi je prijateljica. Izabrala sam nju s ciljem da se više potrudim oko tog rada, budući da smo bliske prijateljice. Ne mogu reći da mi je zadatak bio lak, no budući da sam spremana na izazove u životu, prihvatila sam i ovaj izazov. Mogu reći da sam u njemu uživala i da mi je on bio „zona za opuštanje“. Crtanje mi je dalo određeno dozu smirenosti i snage za dalje. Nadam se da ćemo imati priliku sudjelovati u više takvih izazova u budućnosti.”

Evelina KOVAČIĆ ŠIMUNIĆ, pedagoginja

„Nikada se nisam vidjela kao autorica portreta, ali uz poticaj i angažman našeg kolege Maria Dimića i to sam ostvarila. Štoviše, proces stvaranja doživjela sam kao jedno ugodno  iskustvo.”

Petra JAMBROVIĆ, učiteljica engleskog jezika

„Crtanje je bilo zabavno i inspirativno. Nije bilo teško crtati kolegu koji nasmijava cijelu zbornicu.” 

Sandra SLAMA, učiteljica kemije i biologije

„Novo iskustvo, nov izazov koji me suočio s nepoznatim, ali istovremeno obradovao i pokazao da se uz malo volje i truda sve može ostvariti. Oduševio me zadatak jer smo uz pomoć matematike potaknuli umjetnike u sebi.”

Darija KIVAČ, učiteljica glazbene kulture

„S obzirom na to da nisam crtao nešto ozbiljnije već desetak godina, pomislio sam da će moje crtanje biti kaotično. Kolega Mario nam je entuzijastično objasnio što i kako napraviti te smo s oduševljenjem prionuli poslu uspješno ga završili, a osjećaj na kraju ne može se riječima opisati.”

Petar ŽUGEC, učitelj informatike

Projekt je podržala i njime je iznimno zadovoljna nova ravnateljica škole. U nastavku pročitajte njezin osvrt.

„Tko još razmišlja o učiteljima i Danu učitelja, tijekom ljetnih mjeseci dok svi uživamo u suncu, moru i ljetnim danima? Ako ste pomislili nitko, prevarili ste se.

Mario Dimić, učitelj likovne kulture u OŠ Gola, odlučio je postaviti veliki izazov pred učitelje naše škole. Naime, još u kolovozu, za vrijeme ljetnih praznika, kolega Mario pozvao je učitelje da mu se jave ukoliko imaju želju priključiti se projektu u kojem bi, povodom Dana učitelja 2020. godine portretirali kolegu iz školske zbornice. Iako na početku odaziv nije bio velik, malo po malo zainteresirani učitelji su se javljali. Broj prijavljenih učitelja se iz dana u dan povećavao te se skupio dovoljan broj kolega kako bi projekt bio uspješno realiziran. Početkom nove školske godine, svaki kolega koji se priključio projektu, crtao je, tajno, svog kolegu iz zbornice uz stručno vođenje kolege Maria.

Mene, ravnateljicu OŠ Gola, oduševila je spoznaja da su učitelji našeg kolektiva odlučili sudjelovati u ovom umjetničkom izazovu, iako većina njih nije imala crtačkog iskustvu te su imali brojne obveze na početku školske godine. Svi su bili jako znatiželjni kako će njihov finalni rad izgledati te tko crta njihov portret. Uz međusobnu, ali i mentorsku podršku, nastali su prekrasni portreti koji su nas sve ugodno iznenadili. Nakon završenih portreta, dok je kolega Mario postavljao izložbu, svi smo razgledavali crteže, prepoznavali jedni druge te se divili koliko su radovi autentični.

Zahvaljujem kolegi Mariu, te svim učiteljima koji su sudjelovali u izradi portreta, i ponosna sam što su nam priuštili jednu od najljepših izložbi u našoj školi koje ćemo se svi rado sjećati. Za tu izložbu, većina prijavljenih kolega, izradila je svoj prvi portret. U svoje slobodno vrijeme crtali su te na taj način omogućili postavljanje izložbe u našoj školi pod nazivom „Učitelji na dar učiteljima“.

Kolegi Mariu želim još puno kvalitetnih projekata te ćemo svakako podržavati njegove kreativne ideje u daljnjem radu. Kolegama koji su otkrili svoje skrivene talente želim da nastave s usavršavanjem istih.

Na kraju, učiteljima OŠ Gola te svim kolegama diljem svijeta želim sretan Dan učitelja. ”

■ Piše: Mario Dimić, učitelj Likovne kulture OŠ Fran Koncelak, Drnje