Iz školskog svijeta
OŠ AUGUSTA ŠENOE, ZAGREB ■ EARSMUS+ PROJEKT ROBOTS FOR STEM
Izradit ćemo mobilni robotski komplet namijenjen djeci
objavljeno: 7. studenoga 2022.

Osnovna škola Augusta Šenoe u Zagrebu imala je veliku sreću biti izabrana za partnera u Erasmus+ projektu Robots for STEM u rujnu 2020. godine. U projektni su tim uključene škole, fakulteti i asocijacije iz Portugala, Turske, Litve, Italije, Velike Britanije i Hrvatske.

Ciljevi su projekta izraditi mobilni robotski komplet namijenjen djeci i adolescentima od 10 do 13 godina, napraviti interdisciplinarno nastavno sredstvo koje se može primijeniti na kurikul. Predviđeno je trajanje projekta bilo dvije godine, ali zbog pandemije smo dobili dozvolu za produljenje roka do travnja 2023. godine.

Tijekom rada na projektu timovi su se imali priliku upoznati te razraditi zadane ciljeve, raspravljati o potencijalnim problemima, osmisliti razne programske zadatke za učenike te na kraju sve to popratiti udžbenikom za učenike i metodičkim priručnikom za učitelje.

Posebnu ljepotu sudjelovanja na Erasmus+ projektima nosi upoznavanje novih ljudi, mjesta, kultura i načina rada.

U ovom smo projektu imali priliku posjetiti prekrasne i raznolike zemlje, a svaka je od njih donijela svoju čar.  

U prvoj su fazi projekta timovi posjetili Hrvatsku gdje su radili na slaganju i razvijanju mogućnosti robota. Nakon toga je uslijedilo uključivanje učenika u mobilnosti u Turskoj, Italiji i Portugalu koje je unijelo dinamiku u rad na programiranju robota. Veliku su sreću i motivaciju nosila razna natjecanja robotima koje bi prethodno učenici programirali i tako se pripremali za sudjelovanje u natjecanju.

Završna je faza projekta rad na udžbeniku i priručniku za učitelje koji se nastavlja mobilnostima u Hrvatskoj, Litvi i Italiji, a završna će svečanost i kruna našeg rada biti  predstavljena na posljednjem okupljanju partnera u Portugalu, na završnom sastanku.

Projekt je patio zbog pandemije koronavirusa te se djelomično izmijenio plan rada, no iznimno je uspješno odrađen svaki planirani aspekt te se radujemo konačnom pogledu na vlastiti rad i uspjeh.

Sudjelovanje u Erasmus+ projektu veliko je iskustvo za sve partnere projekta, stoga se nadamo budućim suradnjama kao i uključivanju u nove projekte. Također, potičemo sve vrijedne učitelje da se uključe i tako obogate svoje radno iskustvo.

Ako vas zanima više, kronologiju Erasmus+ projekta Robots for STEM možete pogledati OVDJE. Projekt još nije završen, stoga će se kronologija rada ažurirati budućim događanjima.

■   Piše: Ivona ZDUNIĆ, prof.engleskog jezika|  OŠ Augusta Šenoe, Zagreb ■