Iz školskog svijeta
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Kad narastem, bit ću vatrogasac
objavljeno: 9. rujna 2022.

Prvi smo dan nastave razgovarali o proteklim ljetnim praznicima, o planovima za ovu nastavnu godinu i o nekim daljnjim planovima. Pitala sam svoje drugaše što će biti kad odrastu i rekla im neka napišu prvo što im padne napamet. Odvjetnik kao tata, liječnica, nekoliko youtuberica, pokoja učiteljica, glumica, jedan policajac, dosta nogometaša…

Nema više frizera, vatrogasaca, kuhara, nijedan graditelj… E, ne može to tako! Shvatila sam da im moram osvijestiti koja još zanimanja postoje.

Ujutro sam prije nastave prolazila pokraj vatrogasne postrojbe. Sinula mi je ideja! Pronašla sam njihov broj, kontaktirala ih i dogovorila dolazak učenika.

Posjetili smo vatrogasnu postrojbu u Savskoj, u Zagrebu. Vatrogasci su nam ispričali sve o svom zanimanju i pokazali svu opremu. Saznali smo da oni nisu zaduženi samo za gašenje požara, već pomažu u mnogim nevoljama, a posebno kad se radi o elementarnim nepogodama. Učenici su gasili zamišljeni požar, isprobavali opremu i vozili se u vatrogasnom vozilu. Vatrogasci su im pokazivali kako se spuštaju s kata kao i svoje trikove kako što brže odjenuti hlače i jaknu. Ispričali su djeci kako svaki dan trče i jačaju mišiće kako bi bili u što boljoj fizičkoj formi. Bili smo prisutni i kad se oglasila sirena za hitnu intervenciju. Vidjeli smo kako se vatrogasci brzo spremaju i jure na teren pomoći ljudima u nevolji.

Nakon svih aktivnosti mnogo je učenika reklo: ,,Kad narastem, bit ću vatrogasac!”

Razmišljam koja ću im sve zanimanja predstaviti do kraja ove nastavne godine. Želim da postanu svjesni što nam je važno i bez kojih bi nam ljudi i zanimanja život bio puno teži. Svako je zanimanje važno i vrijedno. Iznimno je bitno djecu podučavati o tomu. 

Sanela Škevin, učiteljica 2.A OŠ Ivana Gundulića, Zagreb  | Više od dvadeset godina radim u školi i nikada se nisam prestala igrati, maštati i tragati za novim idejama. Koordinatorica sam Erasmus plus projekta Wonders of water in science and nature, voditeljica projekta Vrtek u Botaničkom, voditeljica skupine Mali istraživači, a u slobodno vrijeme trkačica, slastičarka, pjevačica i spisateljica. ■