Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Kamišibaj i u našem razredu
objavljeno: 6. travnja 2021.

Naš 4. razred OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci jedno se proljetno kišno jutro pretvorio u japansku pozornicu na kojoj su učenici postali pravi kamišibajci (pripovjedači). Pomoću drvenih štapića, koje Japanci zovu hiošigi, kamišibajci su dozvali znatiželjnu publiku. U razrednom butaju izmjenjivale su se ilustracije poznatog dječjeg detektivskog romana Emil i detektivi spisatelja Ericha Kästnera.  

Kamišibaj je tradicionalna tehnika pripovijedanja koja potječe iz Japana. Tehnika se u Japanu proširila početkom 20. stoljeća kada je izbila ekonomska kriza i mnogi ljudi, koji su se prije bavili kazalištem, ilustracijom ili filmom, pripovijedanjem i glumom, ostali su bez posla i osnovnih sredstava za život. Tako su se počeli koristiti tehnikom pripovijedanja zvanom kamišibaj. Neki ga zovu papirnatim kazalištem i kazalištem iz kofera.

Na ulicama Japana pojavili su se pripovjedači (kamišibajci) koji su biciklom putovali iz sela u selo, a pri tom su prodavali ručno izrađene slatkiše. Kako bi privukli kupce, okupili bi djecu udaranjem drvenim štapićima pa bi udarajući jednim o drugi najavljivali svoj dolazak i početak kazivanja. Ispripovijedali bi priču u slikama u butaju. Butaj je mala drvena kutija u koju se umeću slike, fotografije, ilustracije pomoću kojih se pripovijeda priča.

Povezavši sate Likovne kulture, Hrvatskoga jezika i izvannastavne aktivnosti, učenici su sami izradili razredni butaj. Za drvenu kutiju poslužila nam je originalna drvena kutija jedne dječje igre koju su učenici uredili po uzoru na pravi butaj, a za ostatak materijala za izradu poslužili su karton i krep traka za lijepljenje.

Emil i njegovi prijatelji postali su likovi japanskog kazališta iz kofera, a veličanstvena osmorka iz Područne škole Budimci postala je moćna družina kamišibajaca. Kao nagradu za izvrsno izveden posao učenici su dobili slatkiše i motivirajuće ocjene  koje su zaradile njihove vrijedne ruke i njihovo umijeće pripovijedanja.

Veselimo se mjesecu travnju i upoznavanju nove tehnike, nove kreativne obrade sljedećeg lektirnog djela.

■  Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna Podgorač u Područnoj školi Budimci. Nastavu provodi kao projektnu, uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima ih učinila zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje usavršavajući se i pišući te provodeći projekte. ■