Iz školskog svijeta
■ OŠ FRAN KONCELAK DRNJE ■
Korisna Erasmus+ mobilnost u Koszecinu
objavljeno: 14. svibnja 2024.

Učenice OŠ Fran Koncelak iz Drnja: Tesa PAHEK REMENAR, Kaja POLANČEC, Lorena HORVAT, Anja SATAIĆ i Ema RITOŠA tijekom travnja boravile su u Poljskoj. Na mobilnost u Koszecin pratili su ih učitelji: Adela STILIN, Andrea PANDURIĆ i autor ovih redaka. Mobilnost je realizirana u sklopu Erasmus akreditacije. Koszęcin je mjesto u okrugu Lubliniec, Šlesko vojvodstvo, u južnoj Poljskoj.  

Što se tiče osnovnoškolskog obrazovanja slično je našem obrazovanju. Jedna je od razlika što njihovi učenici od 7. razreda uče obvezno drugi strani jezik. Od 2. do 7. razreda imaju mogućnost učenja drugog stranog jezika (izborni predmet).

Škola ima četiri sportske dvorane, jednu veliku i tri manje. U 8. razredu pišu nacionalni ispit iz Matematike, Poljskog jezika i Engleskog / Njemačkog jezika. Rezultati se uzimaju u obzir pri odabiru srednje škole.

Domaćini su nam pripremili puno zanimljivih aktivnosti. Prvi smo dan upoznali školu, školski sustav i sudjelovali u Ice-breaking aktivnostima. Svoje su škole učenici predstavljali  prezentacijama. Uz stručno vođenje školske psihologinje školarci su upoznavali sebe i druge učenike. Obišli smo i grad Koszecin, posjetili crkvu Presvetog Trojstva koja je drvene konstrukcije, povijesnu palaču i njihov Kulturni centar. Upoznali smo prošlost mjesta i saznali više o poljskom Nacionalnom ansamblu plesova i pjesama Slask.

Imali smo priliku upravljati robotima laptopima. Učenici su mogli pokazati svoje znanje iz područja robotike. Posjetili smo i grad Tarnowskie Góry gdje je stari rudnik srebra s oknima, vodovodnim kanalima i čitavim sustavom pod zemljom, galerijama, a iznad je sustav ravnog kopa.

Učenici su izrađivali nakit, provjeravali kvalitetu gradske vode i vode iz lokalnog potoka, upoznavali floru i faunu mjesta Koszecin i posjetili Šumarski muzej u Koszecinu. Na Dan planeta Zemlje slušali smo predavanje profesora s fakulteta. Nakon toga izradili smo nekoliko plakata na temu Kako zamišljamo budućnost na Zemlji?

Posjetili smo i grad Częstochowa. Najpoznatiji je po svetištu Jasna Gora sa slikom Gospe Częstochowske. To je najpoznatije i najposjećenije svetište u Poljskoj.

Zadnji smo dan posjetili koncentracijski logor Auschwitz, osnovan 1940. godine na području bivše poljske vojarne. Više od milijun ljudi ubijeno je u Auschwitzu, većina njih u plinskim komorama tzv. Ciklonom B, a ostali su umrli od gladi, bolesti, iscrpljenja ili medicinskim eksperimentiranjem. Zgrade su pretvorene u muzej gdje o svemu svjedoče fotografije… Vidjeli smo i odjeću, torbe i razne osobne stvari nevinih poginulih ljudi.

Napisao: Goran PATLJAK, učitelj | OŠ Fran Koncelak, Drnje