Iz školskog svijeta
■ OŠ FRAN KONCELAK DRNJE ■
Korisni tečajevi na Malti
objavljeno: 4. ožujka 2024.

Učiteljice Osnovne škole Fran Koncelak Drnje tijekom veljače 2024. pohađale su jednotjedne tečajeve organizacije ETI Malta (Executive training institute) u St. Juliansu u sklopu Erasmus+ akreditacije.

U mobilnosti su sudjelovale učiteljice matematike Ksenija Varović i Ksenija Varga  te učiteljica hrvatskoga jezika Ana Tustonjić Dombaj.

Ksenija je Varović sudjelovala na tečaju Diversity in Education. Developing Intercultural and Communication Skills u sklopu kojeg je istraživala kako integrirati učenike različitih kultura i osobnosti u razredu te opseg izazova i različitosti u obrazovanju. Radionice su bile praktične i temeljile su se na zadatcima, uključujući individualni i grupni rad, uz praktičnu povratnu informaciju o komunikaciji.

Tijekom tečaja učiteljica je stekla bolje razumijevanje različitosti izazova u obrazovanju, razvila je svijest o kulturi i njezinu utjecaju na ponašanje, posebice komunikaciju. Također, poboljšala je vještine i kompetencije za rad s kulturno različitim skupinama učenika stekavši i dodatno znanje kako se nositi s različitim osobnostima te je razvila plan za integraciju interkulturalne obuke u svoju školu i učionice.

Ksenija Varga i Ana Tustonjć Dombaj pohađale su tečaj Boost your ICT Skills Technology in the Classroom te nizom aktivnosti upoznale brojne digitalne alate te načine njihova integriranja u nastavu. Sudjelovanje im je omogućilo učenje i razvijanje metoda podučavanja za uključivanje tehnologije u učionicu, školu ili druga okružja za učenje.

Tečaj je bio interaktivan s ulaznim predavanjima, suradnjom i grupnim projektnim radom. Sudionici su aktivno bili uključeni u sve aktivnosti. Ulazne su aktivnosti bile u obliku praktičnih radionica i sa zadatcima za razmišljanje, analizu i rješavanje problema.

Sudionici su razmišljali i raspravljali o uporabi raznih digitalnih alata i aktivnostima, o svom pristupu poučavanju današnjih učenika i o prilagodbi uporabe alata situacijama poučavanja i učenja te kontekstu.

Tijekom usavršavanja stekle su nova znanja i vještine koje će primijeniti u nastavi, ali i prenijeti ostalim učiteljima kako bi postigli što kvalitetnije i zanimljivije podučavanje učenika. 

■   Napisala: Ana TUSTONJIĆ DOMBAJ, učiteljica hrvatskoga jezika | OŠ Fran Koncelak, Drnje ■