Iz školskog svijeta
■ OSNOVNA ŠKOLA BOL, SPLIT ■
Ljetna škola EU Code Week 2023
objavljeno: 15. rujna 2023.

Leteći iznad Bruxellesa, razmišljala sam o tome što me čeka u ljetnoj školi EU Code Week i zašto sam se uopće odlučila učiti i raditi tijekom godišnjeg odmora. Moj je laptop bio pokraj mene, točnije na mojim leđima u ruksaku. Već sam sljedećeg dana dobila odgovore na sva pitanja upoznajući divne ljude, učitelje, entuzijaste; ljude koji su željni i voljni dijeliti svoje znanje, učiti i unaprjeđivati svoja znanja i vještine te slušajući predavanja mentora Arjane, Eugenije, Tommasa i Eirini.

Godinama prije sudjelujući u raznim MOOC-ovima imala sam priliku virtualno boraviti u učionici European Schoolnet Academy koja omogućava drukčiju dimenziju učenja, a sad sam je mogla vidjeti i uživo te shvatiti koncept multifunkcionalne učionice.

Okružena mikrobitovima i robotima, slušala sam zanimljiva izlaganja o tome kako poučavati učenike o kodiranju i računalnom razmišljanju u sigurnom internetskom okružju, kojim se različitim resursima koristiti, koje su dobrobiti uporabe AI u nastavi, uvrštavanja kodiranja u kurikulum i važnost kodiranja bez digitalne tehnologije (unplugged) u ranijoj dječjoj dobi.

Naglasak je bio na poticanju učeničke kreativnosti i razvijanju vještina 21. stoljeća kodiranjem.

 Tijekom pet dana izmjenjivali su se različiti predavači s različitim temama. Uz već spomenute mentore, u goste su nam stigli i Luca Scalzullo i Marine Rabeyrin, stručnjaci za STEM obrazovanje tvrtke Lenovo, koji su govorili o tome kako možemo sa svojim učenicima transformirati ambalažu Lenova u nova STEM otkrića, od električnih krugova do jednostavnih strojeva.

Posjetili smo FabLab u Bruxellesu, igrali se, programirali, kreirali i 3D printerima stvarali razne proizvode. Tijekom Teech Meeta učitelji, sudionici, zanimljivim su predavanjima u trima usporednim sekcijama imali priliku pokazati svoje primjere iz prakse, a na kraju smo panel raspravom dogovarali strategiju razvoja EU Code Weeka, kao i održavanje tjedna kodiranja u listopadu 2023. godine. Koje aktivnosti provesti i kako donijeti vrijednosti pedagoškoj ponudi EU Code Weeka – pitanja su na koja smo pronašli odgovore.

■  Napisala: Danijela MAURAC, učiteljica razredne nastave ■  Osnovna škola Bol, Split ■  Učiteljica sam koja vjeruje da škola mora neprekidno poticati učenike na razvijanje kompetencija koje će im omogućiti da stečena znanja primjenjuju u svakodnevnom životu. Čitanje, igra, kreativnost, kao i projektna nastava, imaju ključnu ulogu u tome. ■