Iz školskog svijeta
■ OŠ „DOBRIŠA CESARIĆ” POŽEGA ■
Mala djeca velikog srca
objavljeno: 25. lipnja 2024.

Učenici 3. c razrednog odjeljenja Osnovne škole „Dobriša Cesarić” Požega dogovorili su se da će od 1. listopada 2023. godine da će štedjeti novac. Ja sam donijela kasicu kravicu koja je ostala od mojih sada već odraslih kćeri. Učenici su kasici dali ime Miljenko.

Dogovor je bio da će novac ubacivati kad tko želi i koliko želi, odvajati od svojega džeparca. Kovanice od 50 centi, kovanice veće vrijednosti, novčanice. U štednji je, naravno, sudjelovala i učiteljica. Na roditeljskom sastanku odlučeno je da će ušteđeni novac donirati Dječjem domu Lipik.

Mjeseci su prolazili, kovanice su zveckale, Miljenko je bio sve teži i teži. Na satu razrednika u ponedjeljak 17. lipnja 2024. otvorili su kasicu te izbrojili ušteđeni novac. Svota ih je ugodno iznenadila. Bili su ponosni. Svoj prilog su dale i pomoćnica u nastavi Ivana Radanović, profesorica Sandra Halt-Ćuže te ravnateljica Lidija Pecko.

U četvrtak 21. lipnja učenici 3. c ugostili su prijatelje iz Dječjeg doma Lipik. Djevojčicu te dva dječake dovele su njihove tete, socijalna radnica Emili Klarić i socijalna pedagoginja Ema Grubišić. Gosti su domaćinima na dar donijeli monografiju „100 godina Dječjeg doma Lipik 1922. – 2022.”, srce od jute i privjesak napravljenih u povodu te značajne obljetnice. Učiteljica je teti Emili uručila kovertu s donacijom. Nakon fotografiranja uslijedilo je druženje i igra. Djeca su ubacivala lopticu u mali koš. Zatim su učenici domaćini pokazivali gostima ono što imaju na policama, a što bi njima moglo biti zanimljivo. Djevojčice su crtale na ploči i pisale ime svoje simpatije (koje, naravno, nećemo otkriti). Pomoćnica u nastavi teta Ivana pazila ja da sve bude u redu. Svi zajedno pojeli su keksiće i popili sokiće, a onda su se nastavili zabavljati.

Emili Klarić i Ema Grubišić upoznale su nas s načinom institucionalne brige o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Među tom djecom je, nažalost, određen broj njih s teškoćama. Postupak posvojenja kompliciran je i dugotrajan. Jedno dijete iz ovog doma postupku u je posvojenja. Udomiteljskih obitelji nema dovoljno, s obzirom na veliki broj djece za koju je sud donio rješenje za izdvajanje iz obitelji. Dječjih domova i sličnih ustanova u Hrvatskoj je malo i kapaciteti su nedostatni. Kad je u pitanju dom u Lipiku, oko 100 djece je „na čekanju”, što znači da su još uvijek u svojim obiteljima koje se o njima ne mogu brinuti na odgovarajući način. Ovaj dom ima oko 150 korisnika i u skoroj budućnosti će proširiti svoje kapacitete.

Kad su gosti morali poći, uslijedilo je pozdravljanje, grljenje te dogovor o uzvratnom posjetu sljedeće školske godine. Bio je to dan koji ćemo svi pamtiti. Toliko radosti, ljubavi, nježnosti i empatije u učionici 3. c. Osjećaj bliskosti, a tek su se upoznali. Čvrsti zagrljaji govorili su: želimo se odmah najesen ponovno vidjeti. Dječja srca puna dobrote, velika i zlatna poput naše slavonske ravnice.

Roditelji učenika 3.c sigurno su ponosni na svoju djecu. I trebaju biti ponosni. Ja na to kažem: „To su naši mali, ali u duši veliki ljudi”.

 Napisala: Irena IVETIĆ, učiteljica razredne nastave | OŠ „Dobriša Cesarić” Požega ■