Iz školskog svijeta
■ OŠ „S. S. KRANJČEVIĆ“ LEVANJSKA VAROŠ ■
Mali kuhari „skuhali“knjigu recepata
objavljeno: 23. kolovoza 2023.

Ideja je za ovu izvannastavnu aktivnost nastala nakon jednog ŽSV-a za učitelje njemačkoga jezika gdje je učiteljica Ksenija Rumora opisala rad svoje grupe kuhara.

Odmah sam sljedeće godine potakla osnivanje svoje grupe jer je za to postojao veliki interes učenika. Iako nismo imali adekvatne uvjete, to nas nije obeshrabrilo pa smo se prilagodili uvjetima koje smo imali u čajnoj kuhinji za učitelje. Naravno, svaki je početak težak!

Prilagodila sam recepte grupi učenika i našim mogućnostima. Imali smo nešto posuđa, a dio smo donosili od kuće kao i namirnice. U školsku kuhinju smo ulazili tek kad je bilo neophodno kako ne bismo ometali rad školske kuharice. Učenici petog i šestog razreda naučili su mnoge namirnice, njihova svojstva i njihovu pripremu. Neki su prvi put u životu razbili jaje, a neki radili mikserom.

Cilj je ove aktivnosti bio upoznati učenike sa što više namirnica, začina i okusa. Približiti im radosti, ali i opasnosti kuhanja. Naučili su važnost poznavanja sastava hrane, što zapravo jedemo i kako to utječe na naš organizam. Isto tako, govorili smo mnogo o racionalnom korištenju namirnica i problemu bacanja hrane. Učenici su naučili samostalno čitati recepte, preračunavati mjerne jedinice, koristiti se vagom i raznim kuhinjskim priborom. Tako je nastala i jednostavna kuharica s receptima koje smo zajedno osmislili. Najponosniji smo na izradu licitara za Božićni sajam. Grupa je odradila i humanitarnu prodaju fritula za program Škole za Afriku.

Sljedeće godine ulazimo u cjelodnevnu školu i dobit ćemo opremljenu kuhinju. Budući da od prošle školske godine imamo i školski vrt s uzdignutim gredicama, nadamo se da ćemo moći kuhati i više povrća. Učenici ga baš ne obožavaju, ali postepeno se navikavaju. U radu grupe je sudjelovalo osam učenika što je i optimalno. Radili smo u parovima ili u grupama. Ponekad smo organizirali i kulinarske dvoboje.

Svi su recepti izvedivi u jednom školskom satu, osim licitara koje smo radili nekoliko sati. Želim ovim člankom potaknuti i ohrabriti sve koji žele u svojoj školi oformiti ovakvu grupu da krenu, bez obzira što u početku nemaju uvjeta ili podršku. Trud će vam se stostruko vratiti!

KNJIGU RECEPATA POGLEDAJTE OVDJE

■  Napisala:  Vesna ČUPIĆ, prof. njemačkog jezika |  OŠ „S.S. Kranjčević“ Levanjska Varoš ■