Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PŠ „BUDIMCI“
Marijini obroci i projekt Nududu
objavljeno: 6. lipnja 2021.

Učenici 4. razreda OŠ Hinka Juhna Podgorač, Područne škole „Budimci“, nesebično se i vrlo uspješno uključuju u još jednu humanitarnu akciju velikog nacionalnog projekta NUDUDU te su još jednim malim darom od srca učinili nešto od velike važnosti za svoje vršnjake u svijetu.

Vesela se osmorka četvrtaša Budimčana uključila u globalni pokret Marijini obroci preko nacionalnog projekta Nududu. Zajednički smo proveli ciljeve i ostvarili glavni ishod ovog projekta. Pomogli smo nahraniti jedno dijete u svijetu za čitavu školsku godinu.

Marijini obroci daju svaki školski dan jedan dobar obrok jednom od najsiromašnije djece u svijetu. Pokret je dobio ime po Mariji, Isusovoj majci, koja je svoje dijete odgojila u siromaštvu. Marijini obroci okupljaju i poštuju ljude svih vjera i ateiste te im žele pomoći. Vizija je ovog pokreta davanje dnevnog obroka svakom djetetu kojem je to potrebno, u kojem god dijelu svijeta to dijete bilo. Ovaj pokret „ne dijeli bogate od siromašnih, one koji daju od onih koji primaju. Svaki se doprinos jednako cijeni – od donacija u novcu kojima kupuju hranu, do vremena utrošenog za kuhanje i posluživanje obroka u osiromašenim zajednicama.“

Suradnici onih, koji podupiru Marijine obroke, okupljaju se u cijelom svijetu kako bi prikupili sredstva, ali i podigli svijest o radu volontera na ovako bitnom zadatku. Volonteri ovog pokreta pomažu zajedno preobraziti živote stotina tisuća siromašne djece diljem svijeta. Magnus MacFarlane-Barrow, osnivač i generalni direktor Marijinih obroka, navodi kako su Marijini obroci niz malih djela ljubavi te ako ljudi ujedine sve male žrtve, stvorit će se nešto prekrasno. Sada organizacija hrani 1,838,859 djece u svijetu svakog školskog dana.

Budimčani, učenici četvrtog razreda, u ovu su se hvalevrijednu akciju uključili preko projekta Nududu. Projekt je Nududu volonterski pa i istoimenu stranicu na društvenoj mreži Facebook vode volonteri. Cilj je (u dogovoru s organizacijom Marijini obroci) svoj višak pretvoriti u kruh gladnoga. Ovim se projektom volonteri zajedno sa sudionicima projekta žele priključiti ostvarenju tog plemenitog cilja. Odatle dolazi i naziv nududu što znači: hrana (na jednom od beninskih jezika).

Projekt je zamišljen tako da nam volonteri ponude rabljenu dječju odjeću koja je u dobrom stanju, očuvana i čista. Mi izaberemo što je od odjeće potrebno za naše mališane, a iznos donacije od 66 ili 132 kn uplatimo na račun humanitarne organizacije Marijini obroci. Nakon toga paket nam stiže na adresu.

Odabrali smo iznos donacije od 132 kn jer je toliko dovoljno da se jedno dijete prehrani čitavu školsku godinu.

Budući da se ne isplati plaćati poštarinu za jedan artikl, odjeća je sortirana u lotove (više artikala odjeće u jednom paketu). Važno je napomenuti da ovo nije prodaja odjeće, nego za donirani novac dobivamo na poklon odjeću koju smo sami izabrali. Za jednu donaciju dobivamo jedan lot odjeće.

4. razred PŠ „Budimci“ donirao je 132 kn i time omogućio obrok za cijelu godinu za jedno dijete kojem je to potrebno. Izabrali smo lot odjeće za mlađeg brata našeg učenika Zvonimira i za Lukinu sestricu Saru. Ubrzo nakon donacije stigla je odjeća, dječaci su je ponijeli kućama te smo sljedeći dan dobili povratnu informaciju roditelja da je odjeća izvrsna i da odgovara dječici.

■ Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna, Podgorač, PŠ „Budimci“ ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna, Podgorač, u Područnoj školi „Budimci“. Nastavu provodi kao projektnu uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima ih učinila zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje usavršavajući se i pišući te provodeći projekte. ■