Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA MARIJE I LINE, UMAG ■ PŠ JURICANI ■
Maslina: od ploda do stola
objavljeno: 24. siječnja 2023.

Učenici kombiniranog razrednog odjela 2. i 3. razreda PŠ Juricani odradili su zanimljiv projektni dan koji se odvijao u nekoliko etapa. Najprije smo se upoznali s maslinom. Saznali smo, istražili i naučili da je maslina vazdazelena biljka koja raste u našem zavičaju.

Ljudi maslinu uzgajaju radi maslinovog ulja koje je vrlo dragocjeno i ljekovito. Maslinovo ulje se koristi u prehrani kao dodatak jelu, za prženje, začinjavanje jela te u medicinske svrhe.

Sljedeći je korak bio posjet masliniku i obiteljskom gospodarstvu obitelji Martinčić.

Učenici su imali priliku vidjeti plod masline, ujedno su imali priliku brati masline grabljama ili rukama. Nakon toga vidjeli smo kako se plod masline razdvaja od lišća koje padne prilikom branja ploda. Učenici su na poklon dobili vlastitu bočicu maslinovog ulja. Pogledajte videozapis.

Povratkom u školu uslijedila je izrada plakata o uporabi i ljekovitosti maslinovog ulja. Učenici su, podijeljeni u dvije grupe, izradili dva plakata. Zadatak je bio da učenici napišu nekoliko zanimljivosti o maslini zajedno istražujući na mrežnim stranicama uz moje upute i asistenciju.

Učenik istražuje i izražava odnos slike i teksta u izradi plakata. Primjenjuje kombiniranu tehniku: flomaster i kolaž papir. (OŠ LK A.2.1. OŠ LK A.2.2. OŠ LK C.2.1.)

Nakon izrade plakata slijedila je prezentacija u razredu. Učenici su prve grupe prezentirali svoj plakat drugoj grupi i obrnuto.

Zatim smo odlučili izraditi piling za ruke kojim se možemo svakodnevno koristiti u njezi kože, posebice tijekom zime. Najprije smo u jednu zdjelicu pomiješali tri žlice šećera s trima žlicama maslinovog ulja. Kad su se sastojci  dobro promiješali, svaki je učenik uzeo malo pilinga i nježnim pokretima istrljao svoje ruke. Nakon toga oprali smo ruke. Učenici su bili zadivljeni nježnošću svojih ruku, to je zato što maslinovo ulje koži daje neophodnu hidrataciju, a šećer uklanja stanice kože i nečistoće.

Zadnja je etapa našeg projektnog dana bio pokus maslinovim uljem, vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Učenici su spoznali da kada pomiješamo ulje i vodu da se, bez obzira koliko puta ih potresli, oni neće spojiti. Ulje i voda se ne miješaju međusobno. Razdvajaju se, ulje nastavlja plutati iznad vode jer je njegova gustoća manja. Ali što se dogodili kada dodamo deterdžent u bocu s vodom i maslinovim uljem?

PID OŠ A.B.C.D. 2.1. | Učenik uz usmjeravanje opisuje i predstavlja rezultate promatranja prirode, prirodnih ili društvenih pojava u neposrednome okružju i koristi se različitim izvorima informacija.

Naš je projektni dan završio novim spoznajama o maslini i maslinovom ulju različitim etapama istraživanja kojima smo se tijekom dana susreli. Učenicima se najviše svidjela izrada pilinga za ruke i pokus koji smo napravili. Učenici se već vesele sljedećem projektnom danu.

Koji je cilj ovog projektnog dana? Cilj je da učenici nauče nešto novo, da iskuse kako se odvija sam proces istraživanja i da budu glavni nosioci tog projekta. Učenici praktičnim primjerima i pokusima puno bolje pamte i takve su im aktivnosti zanimljivije od redove nastave.

■  Napisala:  Sara MAJDAK, mag. prim.educ., učiteljica razredne nastave | OŠ Marije i Line, Umag | Područna škola Juricani ■