Iz školskog svijeta
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR, PŠ CIGLENA
Međunarodni uspjeh učiteljice Danice Barišić
objavljeno: 25. veljače 2021.

eTwinning projekt I. osnovne škole Bjelovar Animal Friends in an Animal-Friendly World osvojio je prestižnu Europsku eTwinning nagradu 2021., između 870 prijavljenih projekata koji su morali udovoljiti strogim kriterijima. Ova nagrada predstavlja najveće priznanje i čast koju učitelji i učenici mogu dobiti za svoj izvanredan rad u eTwinningu i trud u uvođenju inovacija u europske škole.

Autorica i osnivačica pobjedničkog projekta je učiteljica glazbene kulture Danica Barišić, a proveden je u područnoj školi Ciglena gdje učiteljica Barišić vodi izvannastavnu aktivnost eTwinning već četvrtu godinu.

Na projektu u kojem je sudjelovalo 13 škola iz Hrvatske, Grčke, Turske, Ukrajine, Italije i Rumunjske radili su učenici sadašnjeg osmog razreda: Nina Bartolić, Dominik Dolanjski, Ivona Kraljić, Lana Lalić, Mateo Pešić i Patricija Pintarić.

Cilj projekta je bio upoznati životinje i senzibilizirati učenike o njihovoj zaštiti i pravima. Kroz grupni i suradnički rad učenici su produbili znanje o fizičkim karakteristikama, zdravlju te hranjenju i navikama životinja, tražili su informacije o pravima životinja u njihovoj zemlji te činili dobra djela za pomoć životinjama u svojoj okolini.

Na početku projekta učenici su svojim vršnjacima i projektnim partnerima iz različitih europskih zemalja predstavili svoj tim, školu i grad, a zatim su samostalno i u međunarodnim timovima odrađivali zadane mjesečne projektne zadatke.

Tijekom istraživačkog i praktičnog rada napravljena je zajednička e-knjiga te video dokumentarac koji pokazuje istraživanja, ideje, crteže, tekstove, posjete ustanovama, radionice, intervjue i praktični rad u brizi o životinjama. Projektom su učenici potaknuti na istraživanje, stvaranje i dijeljenja sadržaja, suradnički rad u školi i online s projektnim partnerima, radom u učionici te neposrednom okruženju.

Na radionicama su izrađene ekološke hranilice za ptice koje su postavljene u okolišu škole te kućica za ptice u čiju su se izradu uključili i roditelji učenika.

Pedagoške inovacije i kreativnost posebno su došle do izražaja u neočekivanom zatvaranju škola zbog pandemije virusa COVID-19. Projekt tada nije stao već je nastavljen i dovršen putem nastave na daljinu, čime su učenici i učitelji pokazali spremnost na brzu prilagodbu novom načinu rada te odgovornom i kreativnom rješavanju problema.

I. osnovna škola ima desetogodišnju tradiciju rada na eTwinning projektima, a od 2018. godine nosi prestižnu titulu eTwinning škole, što je zaslužila brojnim uspješno provedenim projektima koji su nagrađeni nacionalnim i europskim oznakama kvalitete. Dvije učiteljice I. osnovne škole osvojile su nacionalnu nagradu za najbolji eTwinning projekt, a ova europska nagrada je kruna dugogodišnjeg rada ne samo nagrađene učiteljice, već i cijelog eTwinning tima I. osnovne škole Bjelovar.

■  Piše: Martina Supančić, dipl.uč. ■  ravnateljica I. osnovne škole Bjelovar ■