Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Na poseban način obilježili Svjetski dan srca
objavljeno: 6. listopada 2020.

Učenici 4. razreda OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci ove su školske godine Svjetski dan srca proslavili i obilježili na zaista poseban način. Početkom nastave uključili su se u međunarodni eTwinning projekt Svjetski dan srca u kojeg su uključena 32 projektna partnera iz različitih zemalja: Hrvatske, Srbije, Albanije, Armenije, Turske i Sjeverne Makedonije.

Autorice projekta učiteljice su razredne nastave  Gordana JANEVSKA [OŠ „Dimitrije Todorović Kaplar“, Knjaževac, Srbija] i Branka PASTUOVIĆ [OŠ Brodarica, Šibenik, Hrvatska].

Glavni je cilj ovog projekta djelovati na svijest učenika kako bi njegovali zdrav način života u svrhu izrastanja u zdrave i pozitivne ljude sposobne za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Projekt je trajao cijeli mjesec rujan i završava u listopadu. Projektni partneri popunjavaju završne ankete za evaluaciju čija će analiza biti vidljiva na TwinSpace-u projekta.

Četvrtaši Područne škole Budimci proveli su aktivnosti  kroz međupredmetne korelacije, likovne i kreativne radionice, izvannastavne aktivnosti, nastavu hrvatskog jezika, prirode i društva, sata razrednika, glazbene kulture i tjelesne i zdravstvene kulturu. Projekt je u potpunosti integriran u školski i razredni kurikulum pa ga je bilo zadovoljstvo provesti.

Autorice projekta kažu kako svako živo biće na planeti ima srce koje kuca za nekog i u njemu postoji bezgranična ljubav za sve što ga okružuje.

Svi možemo obećati sebi, svojoj obitelji i prijateljima kako male promjene u životnom stilu mogu itekako utjecati na zdravlje našeg srca: pravilna prehrana, tjelesne aktivnosti, higijena, prestanak pušenja [članovi obitelji i okolina].

S tim na umu proveli smo projekt u cijelosti. Autorice projekta postavile su i organizirale vrlo originalan TwinSpace projekta te smo kroz mjesec rujan provodili aktivnosti u svojim razredima. Projektni partneri bili su organizirani u timove [četiri tima učenika i učitelja]. Učenici su uz vodstvo svojih učitelja provodili zadatke, a potom postavljali rezultate provedbe [fotografije, video uratke] na TwinSpace projekta.

Kao i u svakom eTwinning projektu učenici su i sada bili aktivni sudionici i suradnici. Tijekom rada na projektu ostvarili smo izvrsnu suradnju s projektnim partnerom OŠ „Laza Kostić“ Gakovo, Srbija – učenicima 4. razreda i njihovom učiteljicom Ljiljanom MUDRINIĆ s kojima smo radili zajednički na zadatku stvaranja loga projekta. Moj razred nacrtao je logo projekta, zatim smo e-poštom poslali fotografiju našeg loga učenicima u Gakovo. Četvrtaši iz Gakova obradili su našu fotografiju u MS Publisher-u pritom koristeći  vještine snalaženja i znanja u IKT-u [naravno uz vodstvo učiteljice Ljiljane]. Potom su nam istim putem „vratili“ naš logo uz video u kojem su nas poučili kako vrlo jednostavno urediti fotografiju u MS Publisher-u.

Nakon svih provedenih aktivnosti nastali su konačni proizvodi projekta – e-knjige timova u odabranim web 2.0. alatima i zajednička Googleova prezentacija svih projektnih partnera iz aktivnosti Akrotsih- SRCE.

Korištenjem web 2.0 alata u projektu učenici su razvijali svoje komunikacijske i prezentacijske vještine te stekli samopouzdanje.

Vrhunac našeg projekta dogodio se upravo na dan obilježavanja Svjetskog dana srca, 29. rujna – učiteljica Gordana Janevska [Srbija] organizirala je videokonferenciju projektnih partnera putem Adobe connect sobe na eTwinning platformi na kojoj su se projektni partneri družili [uključujući i nas], upoznali se i predstavili svoju školu jedni drugima.

■ Piše: Patricija HERCOG, učiteljica ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■