Iz školskog svijeta
Nafta šteti ribljem srcu
objavljeno: 18. veljače 2014.

Svake se godine dogode tisuće istjecanja nepročišćene nafte u oceane. Novo istraživanje pokazuje da svako zagađenje mora ili oceana naftom može naštetiti ribama. Naime, sirovo ulje negativno utječe na rad stanica ribljeg srca. Znanstvenici otprije znaju da zagađenje naftom šteti zdravlju srca mladunaca i ribljim zametcima, no nisu znali kako im točno šteti.

TuneDa bi to otkrili, uzeli su primjerke nafte s površine mora u Meksičkom zaljevu koja se ondje izlila još  2010. godine. Srčane su stanice plavorepe i žutorepe tune izložili djelovanju male količine te nafte. Ona je poremetila normalan rad srca u riba uzetih za pokus.

Znanstvenici su zatim otkrili još jedan problem. Sićušni električni naboji reguliraju otkucaje srčanih stanica. U normalnom slučaju ionski kanali kalcija i kalija u stanicama tempiraju te električne signale. Ti kanali pomažu srčanim stanicama stvoriti električne udarce koji koordiniraju njihov rad. U normalnim uvjetima stanice rade sinkronizirano. Ali nakon izlaganja nafti tempo tih električnih signala ubrzao se preko svake mjere.

Sirova se nafta sastoji od mješavine desetaka, a možda i stotina različitih tipova kemikalija. Te su kemikalije poznate kao ugljikovodici. Znanstvenici sada sumnjaju da ugljikovodici u nafti prouzročuju smetnje u radu ionskih kanala.

A štetan utjecaj nafte na ionske kanale može poslužiti u objašnjenju zašto zagađivači poput ugljikovodika u zraku mogu biti povezani s nepravilnim otkucajima srca u ljudi.