Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA DUBRAVA
Naš ‘Obiteljski dan’
objavljeno: 9. kolovoza 2022.

Važnost suradnje roditelja i škole prepoznali su i učenici 1. a razreda Osnovne škole Dubrava. U svojoj školi uspješno organiziraju Obiteljski dan.

U ovomu našemu Obiteljskom danu pokušali smo povezati važnost suradnje roditelja i škole i naglasiti neizmjernu važnost obitelji.

O održavanju Obiteljskog dana u našem razredu roditelje sam obavijestila mjesec dana prije da bi oni mogli prilagoditi svoje obveze i jedan nastavni dan provesti sa svojim djetetom u školi. Zbog organizacijskih razloga samo jedan roditelj ili bilo koji član uže ili šire obitelji mogao je nazočiti našem radu i druženju tog dana.

Roditeljima je to bilo jedno potpuno novo iskustvo, a u školske su se klupe ovog puta, i kao učenici i kao roditelji, vratili s velikom voljom, radošću i entuzijazmom.

Važnost sudjelovanja roditelja u radu škole odavno je prepoznata. Kvalitetna suradnja škole i roditelja omogućava neprekidno praćenje rada i razvoja učenika. Suradnja škole i obitelji ima pozitivan utjecaj na djetetov školski uspjeh, ali i na njegovo cjelokupno ponašanje. Obitelj je važnost svakog čovjeka i ne čine je stvari, već topli i srdačni odnosi između roditelja i djece.“

Moji su učenici bili presretni što jedno cijelo poslijepodne provode sa svojim roditeljima kvalitetno se družeći. Bilo je doista oku ugodno, a u isto vrijeme i vrlo emotivno gledati kako roditelji i djeca kvalitetno surađuju i rade.

Roditelje su kao dobrodošlica na školskoj ploči dočekali slogan današnjeg druženja Moja je obitelj moj svijet i srce u kojem su učenici nacrtali svoje obitelji.

Nastavni dan započeli smo kratkom pjesmom Moja obitelj autorice Josipe Franjić Radulović.

Nakon toga druženje smo nastavili satom tjelesne i zdravstvene kulture. Zajedno smo vježbali opće pripremne vježbe da bismo se pripremili za štafetne igre koje su uslijedile. I roditelji i djeca dali su sve od sebe da bi pobijedili. Rezultat je bio 3 : 0 za učenike.

Na satu hrvatskog jezika roditelji i učenici imali su zadatak u nekoliko rečenica predstaviti svoju obitelj. Obitelji su predstavljene na vrlo maštovit, zanimljiv i humorističan način, tako da smo se međusobno još bolje upoznali.

Na satu likovne kulture crtali smo obiteljski grb. Likovni radovi odisali su kreativnošću i maštovitošću.

U trenutcima između nastavnih aktivnosti poslušali smo pjesmu Obitelj meni je sve, a roditeljima sam pročitala i neke misli i citate o važnosti obitelji.

Tijekom ta tri školska sata bio je užitak gledati suradnju između učenika i roditelja. Bili su to školski trenutci prožeti osjećajima ljubavi, ponosa i sreće i roditelja i djece.

Na kraju nastavnog dana i roditelji i učenici otišli su kući veseli, vedri, nasmijani i bogatiji za još jedno iskustvo, a moja sreće bila je neizmjerna. Svojim učenicima i njihovim roditeljima omogućila sam zajedničke trenutke provedene  na jedan drukčiji način.

Jednostavnim nastavnim aktivnostima međusobno su se povezali roditelji i djeca, a ja sam s roditeljima uspostavila jedan još kvalitetniji i bolji odnos koji ćemo dalje nadograđivati i razvijati.

■  Piše: Sanela Koščević, učiteljica | Osnovna škola Dubrava ■ Diplomirana učiteljica razredne nastave. 20 godina već radi u školi i svaki nastavni dan proveden s učenicima smatra novim izazovom i iskustvom. Redovito se stručno usavršava i rado sudjeluje u brojnim online edukacijama, kao i u edukacijama i radionicama uživo ■