Iz školskog svijeta
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR
Naša je parola – EKOškola
objavljeno: 20. travnja 2022.

Svi su učenici, učitelji i stručni suradnici I. osnovne škole Bjelovar 13. travnja posvetili ekologiji. Njihov je Projektni dan samo dio aktivnosti koje škola provodi u sklopu dvaju aktivnih Erasmus+ ekoloških projekata: Our Rule – Healthier & Greener School i Schools for Future.

Dan je bio vrlo maštovit, zanimljiv, edukativan te inspirativan. Među mnogobrojnim ponuđenim ekološkim aktivnostima, učenici su izabrali jednu i proveli ju, zajedno sa svojim učiteljima, u djelo. U osmišljavanju aktivnosti glavnu su ulogu imale učiteljice Maja Puc i Jela Galunić. Sve su aktivnosti bile ekološki prihvatljive, a njihov je izbor bio velik: od izrade senzomotornih staza u dvorištu škole, sadnje cvijeća, začinskog bilja i voćaka, uređenja školskog šumskog vrta, izrade putokaza koji pokazuju udaljenost do nacionalnih parkova, lutaka zijevalica, odjevnih predmeta, kućica za ptice, glazbala i drugih uporabnih predmeta od recikliranog materijala, ekoloških sredstava za čišćenje, zubnih pasta i pjenušavih kuglica za kupanje do platnenih vrećica s ekološkim motivima i uskrsnih čestitki od recikliranih predmeta i materijala.

Osim praktičnih znanja učenici su učili o nacionalnim parkovima Hrvatske, izrađivali su prezentacije, kvizove, rebuse i križaljke, učili o zdravoj prehrani, analizirali hranu koju svakodnevno jedu te istraživali matematiku u prirodnim pojavama, a osmišljen je i izveden jedan ekološki igrokaz.

Učenici su razvijali vještine, nova znanja i sposobnosti, a sve to igrajući i zabavljajući se te primjenjujući naučeno u svojoj zajednici. Svim je aktivnostima posebno naglašena briga o okolišu, zdravom životu te važnost očuvanja okoliša za opću dobrobit.

Uspješan je dan završio obiljem smijeha, zadovoljstva te velikih i malih srca ispunjenih srećom. I osnovna škola Bjelovar prepuna je različitih boja i mirisa te predmeta napravljenih od recikliranih materijala koji će ostati i sljedećim generacijama, a provedenim je Projektnim danom škola još jedan korak bliže k cilju: postati EKOškola.

■   Piše: Mateja IŠTOK, mag. educ. philol.croat., učiteljica hrvatskog jezika | I. osnovna škola Bjelovar ■