Iz školskog svijeta
OŠ DUBRAVA, PŠ FARKAŠEVAC ■ 190 NAM JE TEK…
Naša prva virtualna priredba
objavljeno: 24. studenoga 2020.

Učenici trećeg razreda pripremili su prvu virtualnu priredbu povodom 190 godina postojanja Područne škole Farkaševac. Istražili su povijest škole, snimili kratak film, crtali i slikali te priredili virtualnu izložbu likovnih radova.

Današnje vrijeme puno je izazova. Na svakom koraku bombardiraju nas vijesti koje i nisu baš sjajne. Donijete su različite mjere u cilju očuvanja zdravlja. Zbog toga su ukinuta javna okupljanja, različite priredbe i dr. Sve to prije godinu dana činilo je osnovu školskog života.

Učenici su voljeli predstavljati svoja znanja, usvojene vještine i dramske sposobnosti.

Na taj se način poticao cjelovit razvoj djece i mladih osoba čija je svrha bila izgradnja zdrave, samopouzdane, kreativne, produktivne, proaktivne, zadovoljne i odgovorne osobe sposobne za suradnju i doprinos zajednici.

Razmišljajući kako riješiti taj problem u svom razredu, počela sam istraživati kako to rade druge škole. Naišla sam na različita rješenja. Nema nikakvog obrasca prema kojem bi se to jednostavno moglo učiniti.

  Što znači pojam PRIREDBA?

Prema definiciji to je predstava kulturno – zabavnog karaktera. Mora biti javna i dostupna gledateljima.

Što sve priredba mora imati:

  1. pripremljene sadržaje koji će se prezentirati široj javnosti
  2. program
  3. plakat kojim će se najaviti široj javnosti (može biti u papirnatom ili digitalnom obliku)
  4. određeno mjesto gdje će se predstava odvijati (pozornicu)
  5. gledatelje.

U cilju očuvanja zdravlja  danas nisu dopuštene školske priredbe.

Zbog toga škole pripremaju, tzv. virtualne priredbe. Virtualna priredba mora zadovoljiti sve prethodno nabrojene uvjete. Razlika će biti u odabiru mjesta priredbe. U ovome slučaju bit će to virtualan prostor, tj. virtualna pozornica.

Virtualani prostori omogućuju nam različite aplikacije. Kod odabira aplikacije potrebno je pripaziti da ona zadovoljava sljedeće uvjete:

■  može prihvatiti veliki broj ljudi

■  ima mogućnost dijeljenja ekrana

■  može prenositi sliku i zvuk na daljinu

■  jednostavna za uporabu.

Kod pripreme virtualne priredbe osobito je važno provjeriti imaju li učenici koji sudjeluju u priredbi sve potrebno za provedbu.

Ovo su neke pogodne aplikcije za pripremu virtualne priredbe:

  1. Adobe Connect
  2. ZOOM
  3. Microfoft Teams
  4. Skype i dr.

Uz priredbu može se napraviti virtualna izložba učeničkih radova.

Postoji niz pogodnih aplikacija za izložbu učeničkih radova.

Fotografije se radova mogu postaviti na najjednostavniju ppt. prezentaciju i prezentirati  aplikacijama za provođenje priredbe.

Ostale prigodne aplikacije za izradu učeničke izložbe:

Microsoft Sway

Prezi

Wakelet

Padlet

Linoit

Artsteps i dr.

■  KAKO SMO PROVELI PRVU VIRTUALNU PRIREDBU U NAŠOJ ŠKOLI?

Ove godine PŠ Farkaševac slavi 190 godina postojanja.

Prema školskoj spomenici iz 1891. godine koja se danas nalazi u Državnom arhivu u Bjelovaru saznali su da je  škola počela s radom 1830. godine. Prvi se učitelj zvao Mato Gredelj, a radio je tri godine u našoj školi.

1891. godine učitelj Horvatić ovako piše o školi : „Čitava sgrada sastojala se je iz pljetera blatom omazana i pobieljena te z ritkom pokrivena. Prostorije su joj bile jedna soba za obuku, dve sobe za učitelja. Osim toga bijaše kuhinja, izba, te dva mala hodnika. Dakle od pljetera, a vojna zgrada od cigle, velika i ugledna.“

Škola se tijekom godina polako razvijala.

Danas ona izgleda ovako…

Zbog svega navedenog učenici trećeg razreda odlučili su za sve učenike i učitelje razredne nastave naše škole prirediti malu priredbu.

Na samom početku razgovarali su o staroj školi. Pokušali su zamisliti izgled stare škole i prvog učitelja. Na tu temu pisali su i pisani rad.

Na kraju su zamislili dolazak u staru školu i razgovor nekadašnjih učenika. Na osnovu njihovog razgovora nastao je kratak film o prvom učitelju u našoj školi.

Pogledajte naš film.

Nakon snimanja videa počela su pitanja:

“Učiteljice, kako ćemo naš video prikazati roditeljima? Učiteljice, možemo li dobiti poveznicu na video i pokazati ga kod kuće roditeljima? Učiteljice, možemo li promijeniti scenu gdje ja nisam dobro ispao? Možemo li snimiti još nešto? Možemo li snimiti i igrokaz Pismo jeseni koji smo jučer učili?“

Dogovorili su se da će snimiti i igrokaz Jadranke Čunčić Bandov „Pismo jeseni“  te postaviti malu izložbu likovnih radova.

Izložbu likovnih radova pogledajte OVDJE

Kako bi najavili svoju priredbu, snimili su kratku obavijest te ju objavili u nastavničkoj i svojoj viber grupi.

Priredbu su održali u utorak 13. listopada 2020. godine preko ZOOM aplikacije.

U pripremanju priredbe sudjelovali su svi učenici trećeg razreda i jedan učenik iz četvrtog (E.Š.).

Na kraju su priredbe roditelji i učenici ispunili kratku anketu.

ANKETA ZA UČENIKE

Učenici su na sva pitanja odgovorili pozitivno. Bili su izrazito veseli i ponosni na svoj rad. Na kraju su rekli da bi sve ponovili, ali bi i bolje naučili neke dijelove. Smatraju da mogu drugi video napraviti još boljim tako da već izrađuju novi scenarij.

ANKETA ZA RODITELJE

Priredba se svidjela roditeljima što pokazuju i rezultati ankete.

■   ZAKLJUČAK

Moguće je i u kriznim vremenima napraviti priredbu. Možda neće biti savršena, možda neće ići sve po planu, možda će nekome biti slaba internetska veza, ali ju je moguće osmisliti i realizirati.

Za pripremanje priredbe imali su samo jedan mobitel i računalo na kojem sam montirala snimljene sadržaje. Svi su učenici sudjelovali u pripremi priredbe. Bili su izrazito motivirani, trudili su se više nego za bilo koju priredbu do sada. Gotovi film pogledali su nekoliko puta te ga pokazali svim svojim rođacima, susjedima i prijateljima. Od njih su dobili prekrasne komentare podrške. Prilikom izvođenja priredbe bili su izrazito disciplinirani i ponosni na sebe što je i bio cilj ovog malog, a velikog projekta.

■   Piše: Lidija Hatadi, nastavnik razredne nastave ■   OŠ Dubrava, PŠ Farkaševac ■  Radi više od 20 godina. Učitelj je postala zbog velike ljubavi prema djeci. Prema njezinom osobnom mišljenju učitelj je osoba koja se veseli uspjehu svojih učenika. Uvijek se iznova raduje dolasku prvašića u školu. ■   Voli koristiti IKT u nastavi. Zbog toga je završila poseban program web dizajna. Sudjelovala je u različitim tečajevima, webinarima, mrežnim događanjima te se i na taj način stručno usavršavala. Uključena je u eTwinning. Preko tog portala zajedno sa svojim učenicima sudjeluje u različitim projektima ■