Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PODRUČNA ŠKOLA BUDIMCI
Naša škola među 250 klimatskih škola izvrsnosti u svijetu
objavljeno: 14. prosinca 2021.

Sudjelovanje 1. r. PŠ Budimci pod mentorstvom učiteljice Patricije Hercog u međunarodnom projektu „Climate Action Project 2021” školi je donijelo prestižnu titulu izvrsnosti. Projekt Klimatska akcija (Climate Action Project) veliki je međunarodni projekt usmjeren na učenike – šestotjedno putovanje koje je počelo 27. rujna 2021. uključivalo je više od 2,5 milijuna učenika u 135 zemalja.

Projekt podržavaju vlade u 15 zemalja, besplatan je, usmjeren na učenika i glavna mu je zadaća obrazovanjem dovesti do promjene ponašanja. Učenici u dobi od tri do 21 godine uz pomoć svojih učitelja surađuju na ekološkim temama putem radionica međupredmetnih povezanosti. Kurikulum projekta i planovi provođenja nastavnih jedinica dostupni su i prevedeni na 14 svjetskih jezika. Učitelji koji vode projekt u svojim će razredima postati dio globalne zajednice i certificirani edukatori. Projekt Klimatska akcija uključuje globalnu sadnju drveća PlantED.

Među mnoštvom provedenih aktivnosti najzanimljivija je i hvalevrijedna sadnja mladica dvaju stabala iza naše škole. U tome su nam pomogli ravnateljica škole Zdenka Vukomanović, s kojom smo dogovorili mjesto sadnje, učenik 5. razreda Zvonimir Marošević (bivši učenik PŠ Budimci i prošlogodišnji sudionik istoimenog projekta), njegov mlađi brat Lucijan i majka Lucijana, koji su donirali školi dvije mladice (šljivu i višnju). Uz njihovu pomoć učenici 1. razreda naučili su postupak sadnje mladice i njegovanje stabla nakon sadnje.

Donosili su zaključke o izmjeni godišnjih doba uslijed klimatskih promjena i o tome kako klimatske promjene utječu na biljni svijet.

Provedbom ove aktivnosti upisali smo naš razred i školu na svjetsku kartu sadnje stabala. Učili smo o važnosti djelovanja uslijed klimatskih promjena, što je u današnjem svijetu iznimno važno. Posljednje tjedne projekta proveli smo u kratkim videokonferencijama s projektnim partnerima. U svrhu izmjene iskustava rada na projektu ostvarili smo iznimnu suradnju s učenicima 1. razreda OŠ „Laza Kostić”, Gakovo iz Srbije i njihovom učiteljicom Ljiljanom Mudrinić. Sve aktivnosti redovito smo bilježili u dnevnik aktivnosti na službenoj stranici projekta. Završnica projekta dogodila se 4. studenoga 2021., kad su organizatori i voditelji projekta Koen Timmers i Jennifer Williams vodili uživo susret nazvan Climate Action Day 2021.

Prijenos se mogao pratiti uživo putem društvenih mreža, ali i na YouTube kanalu. U online susretu izloženo je predstavljanje provedenih aktivnosti iz škola diljem svijeta. Uživo su na slavlju završnice projekta sudjelovali učitelji i učenici iz 128 zemalja svijeta.

Na ovom je izvanrednom i maratonskom susretu naša škola izabrana i nagrađena kao jedna od 250 ŠKOLA IZVRSNOSTI globalnog projekta KLIMATSKA AKCIJA 2021. (CLIMATE ACTION PROJECT 2021 SCHOOL OF EXCELLENCE) u svijetu.

Devetorka zaslužna za ovu titulu našoj školi bila je u sastavu: Ema Bačić, Anastazija Stojčević, Nikolina Čiš, Senad Stojčević, Luka Marošević, Marijo Đurđević, Tin Markanović, Maksim Milanko i Leonardo Stojčević.

Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna, Podgorač, PŠ Budimci ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna, Podgorač, u Područnoj školi Budimci. Nastavu provodi kao projektnu uz upotrebu IKT-a kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima ih učinila zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje usavršavajući se i pišući te provodeći projekte. ■