Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ, PODRUČNA ŠKOLA BUDIMCI
Naši prvašići uključeni u međunarodni projekt
objavljeno: 15. listopada 2021.

U Područnoj školi Budimci nastavlja se uključenost u međunarodni Climate Action Project. Ove smo školske godine u projekt uključeni s prvim razredom naše škole. To je veliki međunarodni projekt usmjeren na učenike – putovanje od šest tjedana koje je započelo 27. rujna 2021., a uključuje više od 2,5 milijuna učenika u 135 zemalja.

Podržavaju ga vlade u 15 zemalja. Projekt je besplatan, usmjeren na učenika i ima za cilj dovesti do promjene ponašanja kroz obrazovanje. Nastao je u suradnji s WWF-om (World Wide Funf for Nature) i NASA-om, a podržali su ga Jane Goodall, predsjednik Higgins, Kumi Naidoo, znanstvenici i mnoge javne osobe.

O projektu  su tijekom prošlih godina izvještavali mediji u 45 zemalja, uključujući BBC, CNN i National Geographic.

Projekt omogućuje učiteljima povezivanje i interakciju s drugim učiteljima sa svih kontinenata. Učiteljima se šalje nastavni plan i program, a osobno ih vode mentori. Mentori su učitelji koji su u projektu sudjelovali nekoliko puta i koji uvode nove sudionike u projekt te ih vode svim koracima projekta. Učenicima se nude velike mogućnosti i drukčiji način učenja. Oni će rješavati probleme, dijeliti svoja otkrića i poduzimati mjere. Na kraju će se projekta održati interakcije uživo i webinari stručnjaka.

Bliska je suradnja s velikim učiteljskim organizacijama u 35 zemalja omogućila prilagodbu projektnih zadataka u određenim zemljama. Osnivači projekta tvrde da za neke teme, poput klimatskih promjena, postoje bolji načini učenja od pamćenja i procjene definicija. Prelaskom na druge pristupe učenju poput: suradničkog učenja, učenja radom, učenja igrom, učenja uz pomoć stručnjaka itd. pristupamo problemu na drukčiji način. Pokušavamo ciljati vještine koje postaju sve važnije: suradnja, kreativnost, suosjećanje, kritičko razmišljanje i rješavanje problema.

Učenici (djeca predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta) u dobi 3 – 21 godinu uz pomoć svojih učitelja surađuju na ekološkim temama u radionicama međupredmetnih povezanosti. Kurikulum projekta i planovi provođenja nastavnih jedinica dostupni su i prevedeni na 14 jezika svijeta. Učitelji, koji vode projekt, u svojim će razredima postati dio globalne zajednice. Projekt Climate Action uključuje globalnu sadnju drveća PlantED. Učenici prvog razreda PŠ Budimci sada su u trćem tjednu provođenja projekta.

S veseljem provodimo aktivnosti prilagođene malenima! Vrhunac projekta očekujemo 5. studenoga kad je tradicionalno organiziran uživo (online) besplatan  webinar u trajanju od osam sati u koji se uključuju svi sudionici. Učenici diljem svijeta predstavljaju svoje višetjedne uratke i provedbe uz vodstvo svojih učitelja. Na toj završnici (zatvaranju projekta) uz učenike i učitelje prisutni su vrsni svjetski poznati govornici poput: Koenna Timmersa, Anne Goodall, Davida Attenborougha, predsjednika Santosa, ministri, aktivisti te stručnjaci za klimu.

■ Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■