Iz školskog svijeta
■ OŠ VOLTINO, ZAGREB ■
Nastavi priču…pročitaj našu slikovnicu
objavljeno: 27. lipnja 2024.

Ove nastavne godine zajednička aktivnost projektnih partnera našeg eTwinning projekta Škola je škola, a boravak je baš fora, a posebno zanimljiva, svima nama koji smo sudjelovali, bila je izrada zajedničke slikovnice s ekološkom temom.

Škola je škola, a boravak je baš fora“, eTwinning projekt, okupio je učiteljice produženog boravka iz Hrvatske i Srbije. Četvrti smo projekt ove godine na Sep-platformi pokrenule učiteljica Jadranka PAVKOVIĆ iz Srbije i ja iz Hrvatske.

Na uvodnom su webinaru projektni partneri predložili zajedničku izradu digitalne slikovnice, a kao alat je poslužio Bookcreator. Učiteljice Aileen MARINČIĆ i Marija DOMITROVIĆ osmislile su uvodni dio priče i tako je naš žuti patuljak krenuo putovati. Putovao je dvjema državama, od Novog Sada do Dubrovnika. U izradi slikovnice sudjelovalo je osam škola iz dviju država: OŠ Vežica iz Rijeke, OŠ Ivane Brlić Mažuranić iz Ogulina, OŠ Jagode Truhelke iz Osijeka, OŠ Trnovec iz Trnovca Bartolovečkog, OŠ Kajzerica i OŠ Voltino iz Zagreba, OŠ Montovjerna iz Dubrovnika te OŠ Sveti Sava iz Rumenke; dvanaest učiteljica i 234 učenika produženih boravaka.

Svaka je od partnerskih škola osmislila tekst i ilustracije nekoliko stranica zajedničke slikovnice pod nazivom Zelena avantura žutoga patuljka. Kada je naša slikovnica ugledala svjetlo dana, posebno je uzbudljiv bio webinar. Bila je to prilika za okupljanje svih projektnih partnera.

Zajedno smo čitali slikovnicu. Svi smo bili iznimno uzbuđeni – učenici ili učitelji. Veselilo nas je i međusobno upoznavanje. Učenici su tek tada osvijestili koliko nas je sudjelovalo u izradi ove aktivnosti.

Ovim smo zajedničkim projektom razmijenili i stekli nova iskustva, znanja i vještine. Nastala su i nova prijateljstva koja će biti temelj za nove projekte i aktivnosti, a moguće i neke nove zajedničke slikovnice. Hvala svim projektnim partnerima što su prepoznali dobrobiti ove ideje za osobni rast i razvoj te tako proširili vidike učenika u produženom boravku.

I VI PROČITAJTE NAŠU SLIKOVNICU

■ Napisala: Nevenka DIMAČ, učiteljica savjetnica ■ OŠ Voltino, Zagreb ■