Iz školskog svijeta
OŠ SRDOČI
Obilježili 20 godina Europskog dana jezika
objavljeno: 3. listopada 2022.

Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Europskog dana jezika, u tjednu od 26. do 30. rujna, školsku su knjižnicu posjetili svi učenici trećih razreda te polaznici izborne nastave Talijanskog jezika 6. razreda i pritom sudjelovali u zanimljivim radionicama.

Trećaši su ovu prigodu iskoristili za obradu jedinice o dječjim enciklopedijama te su nakon uvodnog razgovora o tome što je enciklopedija, koje vrste enciklopedija postoje i kako se snalazimo u njima dobili zadatak pomoću dječje enciklopedije Slikopedije istražiti koliko se jezika danas govori u svijetu, koja su tri najraširenija, koji je oponent govornom jeziku i po čemu je on specifičan te izdvojiti pet jezika za koje do tada još nisu čuli.

U završnom dijelu sata učenici su, uz pomoć korištenja enciklopedije Dokeo, pokušavali samostalno pročitati nekoliko osnovnih fraza (npr: Dobar dan., Kako se zoveš?, Koliko je sati? Doviđenja!) na talijanskom, španjolskom, njemačkom, portugalskom jeziku, ali i na novogrčkom, ruskom, japanskom, arapskom i hindu – te su se usput i dobro nasmijali.

Za sintezu je sata korišten digitalni plakat s mrežne stranice Europskog dana jezika pomoću kojega je utvrđeno što je to materinski jezik, koliko je jezika u Europi danas autohtono, a koliko je umjetnih jezika stvoreno samo za potrebe književnosti i filma, kolikom postotku svjetskih jezika prijeti izumiranje i koji je glas (iz jednog europskog jezika) najteže izgovoriti.

I učenici su šestih razreda imali sličan zadatak: pomoću dvojezičnih rječnika (englesko/talijansko/njemačko-hrvatskih) istražiti četiri pojma iz pet različitih skupina riječi (obitelj, škola, sport, godišnja doba, slobodno vrijeme), a u drugom su dijelu sata služeći se Slikopedijom istraživali europske zastave i pozdrave.

Zanimljivo istraživačko i suradničko učenje zaokruženo je kreativnim rezultatom: plakatima koje su učenici izrađivali i ukrašavali tijekom sata, uz minimalno vodstvo i pomoć predmetne nastavnice talijanskog jezika Koraljke Šarkanji i školske knjižničarke.

Svoje su uratke predstavili pred ostalim skupinama, a plakati su kasnije izvješeni na panou u knjižnici.

■ Pišu: Nensi Čargonja Košuta, šk. knjižničarka i Koraljka Šarkanji, uč. talijanskog jezika | OŠ Srdoči, Rijeka ■