Iz školskog svijeta
OŠ MANUŠ, SPLIT ■ IZ PERA JEDNE UČITELJICE
Od riječi do rečenice, od rečenice do priče
objavljeno: 15. ožujka 2023.

Davne 1994 god., počevši raditi kao učiteljica razredne nastave, nadobudna i puna ideja, počela sam pisati dodatni materijal za nastavu početnog pisanja i čitanja. U čitankama sam pronalazila rečenice i riječi za vježbu čitanja, ali sam ja htjela nešto više za svoje učenike. Kako se volim pisano izražavati, hobi sam pretvorila u korist.

Počela sam stvarati, prvo riječi, a poslije i rečenice samo od slova obrađenih do trenutka stvaranja. Kako su se slova obrađivala, tako sam povezivala rečenice u suvislu cjelinu i stvarala kratke tekstove. Što je bilo više obrađenih slova, to su i tekstovi postajali smisleniji. Nakon svakog sata obrade uslijedio bi sat čitanja i razumijevanja pročitanog. Na tim tekstovima vježbali smo stvaranje rečenica, pogotovo upitnih. Često bi mi, zbog neobrađenih svih slova, nedostajala riječ, pa bih umetnula pravokutnik. U njega bi učenik nacrtao riječ pa su tako nastale i slikopriče. Prvi su tekstovi bili rukom pisani i ilustrirani, a poslije sam ih prepisivala, dorađivala i pohranjivala u računalo.

Danas je to već zavidna zbirka tekstova. Sa svakom generacijom promijenim samo imena likova i to budu redovito imena učenika iz razreda. Učenici lijepe tekstove u veliku bilježnicu pa na kraju prvog razreda imaju i svoju slikovnicu.

Svjesna sam da tekstovi nemaju umjetničku vrijednost, ali meni služe kao dodatni materijal u početnoj nastavi čitanja i pisanja.

Sada, kada se pisana slova ne uče u prvom razredu, ima dovoljno prostora za vježbu čitanja i razumijevanja pročitanog teksta. Samostalno stvaraju rečenice od zadanih riječi, prepisuju s malih na velika tiskana slova i općenito se služe tekstom i to već od prvih obrađenih slova.

Ove školske godine imam prvaše pa mi je pod ruke došla i bilježnica moje učenice iz moje prve generacije. Tako mi se rodila ideja pa sam svoje tekstove i svoj način rada željela pokazati javnosti.

■  Napisala: Ilijana Dominović, učiteljica razredne nastave | OŠ Manuš, Split ■