Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Odlično proveden projekt Dan ružičastih majica
objavljeno: 4. ožujka 2021.

Posljednja je srijeda u mjesecu veljači bila vrhunac događanja ovog međunarodnog projekta koji je ove školske godine prvi put otvoren na eTwinning platformi polučivši zamjetan uspjeh.

Dvjesto projektnih partnera iz Republike Hrvatske, Srbije, Albanije, Armenije, BiH, Italije, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Turke i Italije zajedno su sa svojim učenicima spoznali na koje sve načine mogu doprinijeti smanjenju vršnjačkog nasilja. Zanimljivo je da je projekt usmjeren na učenike osnovnih i srednjih škola od šest do 19 godina. Projektni su partneri dobili kreativnu slobodu u radu s učenicima obilježavanjem Dana ružičastih majica 2021. te ga na svoj način realizirali međupredmetnim korelacijama, radionicama i aktivnostima. Autorice Ljiljana Mudrinić (OŠ Laza Kostić, Gakovo, Srbija) i Patricija Hercog (OŠ Hinka Juhna Podgorač, Hrvatska) osmislile su i realizirale TwinSpace projekta tako da ga čini 70 % suradnje među projektnim partnerima.

Mnoštvo je aktivnosti bilo zamišljeno i provedeno do samog dana obilježavanja Dana ružičastih majica. Ove je godine to bilo 24. veljače kad se dogodio vrhunac događanja. Taj su dan projektni partneri proveli dan u školama i razredima onako kako su sami željeli i osmislili sa svojim učenicima, a autorice su organizirale tri videokonferencije kako bi što više projektnih partnera jedni drugima mogli prezentirati svoj rad koji su pripremali tijekom posljednjih mjeseci.

Projekt je otvoren još u rujnu 2020. godine, a projektne su aktivnosti započele početkom siječnja 2021. godine. Prve su dvije uvodne videokonferencije za projektne partnere organizirane 15. siječnja – na hrvatskom/srpskom jeziku za projektne partnere s govornog područja Hrvatske, Srbije, BiH te na engleskom jeziku za sve ostale. Na konferencijama je dogovoren tijek projekta, opisana je svaka pojedina aktivnost te je pomno pregledan i objašnjen svaki dio projektnog TwinSpacea kako bi partneri točno znali što treba provesti s učenicima u određenoj fazi projekta i kako to naposljetku dokumentirati.

Četvrti razred Osnovne škole Hinka Juhna Podgorač Područne škole Budimci početkom je siječnja oduševljeno krenuo u ovu avanturu. Vesela je osmorka s učiteljicom  sudjelovala u svim suradničkim aktivnostima upisujući prve misli o projektu na umnu mapu s ostalim partnerima, sudjelujući u dizajniranju svoje ružičaste majice postavivši ju na glasanje na Tricider (pobjednička majica je ona koju su dizajnirali učenici učiteljice Biljane Popović iz OŠ „Knez Sima Marković“ iz Srbije s najviše osvojenih glasova), izradivši plakat projekta, osobnu iskaznicu svog ružičastog razreda te digitalnu  igricu koja je ušla u kolekciju igrica ostalih partnera. Forum je bio jedna od zanimljivih aktivnosti i rasprava o vršnjačkom nasilju s učenicima drugih škola u sklopu foruma na eTwinning platformi.

Na sam dan obilježavanja 24. veljače Budimčani su u svom razredu ugostili djelatnike Policijske uprave osječko-baranjske Jerka Bešlića i Marka Marića koji su održali preventivnu radionicu. Uz razgovor o značenju riječi prevencija pa sve do vrsta nasilja koje učenici poznaju, gospodin Bešlić i  gospodin Marić učenicima su približili i pojasnili kako je iznimno bitno prijaviti nasilje svake vrste odrasloj osobi kojoj vjeruješ (roditelji, učitelji, djelatnici škole), nevezano radi li se o slučaju da su sami žrtve bilo kakvog oblika nasilja i zlostavljanja ili da znaju za određeno nasilje, kao i za nasilje koje bi im povjerio/la prijatelj/prijateljica iz razreda, škole ili susjedstva. Djeca su svojim gostima izradila darove osmislivši ih dan prije njihova dolaska: bedževe s porukama nenasilja i straničnike za knjige ukrašene ružičastim majicama. Darove su im predali kao znak prijateljstva uz naznaku ponovnog druženja. Učenici su napisali i riječi za pjesmu Budi prijatelj i snimili ju kao rap pjesmu koju su izveli policijskim službenicima na kraju susreta.

Nakon 24. veljače sve se aktivnosti projektnih partnera privode kraju, preostaje izvršiti evaluaciju i diseminaciju projekta te sve aktivnosti postaviti na TwinSpace, stvoriti završne proizvode projekta: kolekcije digitalnih igrica, e-knjige s provedenim aktivnostima kako bismo u narednim godinama imali mnoštvo materijala iz kojih ćemo dobiti ideju za uspješno obilježavanje ovog važnog nadnevka u našim razredima i školama. Projekt se nastavlja i sljedeće školske godine.

■ Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna Podgorač u Područnoj školi Budimci. Nastavu provodi kao projektnu, uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima ih učinila zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje usavršavajući se i pišući te provodeći projekte. ■