Iz školskog svijeta
OŠ VLADIMIRA BECIĆA, OSIJEK
Održan „Mjesec tolerancije“
objavljeno: 2. prosinca 2020.

S obzirom na to da je prošlogodišnji projekt „Biramo najtolerantnije učenike“ bio vrlo uspješan te na ovogodišnju inicijativu Vijeća učenika realizirali smo projekt o temi tolerancije. Provedba projekta trajala je tijekom cijelog mjeseca studenoga, a finalna dodjela diploma našim najtolerantnijim učenicima simbolično je održana na Međunarodni dan djeteta, odnosno na obilježavanje aktualne 31-godišnjice Temeljne konvencije prava djeteta.

Upravo zbog novonastale situacije uzrokovane pandemijom djeci je više nego ikad u školi potrebno ohrabrenje, poticaj te uviđanje kako pedagoška mjera može (i treba) biti pohvala! Sve su se aktivnosti odvijale na nešto drugačiji način, uz pridržavanje preporuka i mjera pa su učenicima ovo prve diplome „pod maskama“!

Tolerancija –  (lat. tolerare, što znači podnositi) označava uvažavanje i prihvaćanje tuđih ideja, stavova i načina života te je doista vještina koja se uči tijekom cijelog života, a posebno važnu ulogu u „odgoju tolerantnih učenika“ ima škola.

Ove godine, osim provedbe radionica na satu razrednika, uključili smo se u 12. Festival prava djeteta oji je posvećen trenutno onom najvažnijem – mentalnom zdravlju djece. Sa svim su učenicima predmetne nastave provedene radionice koje su izabrali predstavnici razreda na Vijeću učenika, a održavale su se redovito preko Zoom aplikacije u Teamsu.  Razgovarali smo o temama nenasilnog rješavanja sukoba, opasnostima koje donosi internet, utjecaju medija na ideale ljepote te o zajedničkom planiranju nastave na daljinu kao  i o svim aktualnostima koje djecu zanimaju. U projekt su se uključili i učenici i učiteljice produženog boravka te naš integrirani razredni odjel koji poručuje: „Nismo svi isti, ali jednako vrijedimo!“ Medijski klub naše škole snimio je kratku radijsku reportažu o temi što za njih znači sloboda, a emisiju su poslušali svi učenici škole. Istaknuli bismo kako je ovaj projekt povezan s temeljima Građanskog odgoja i obrazovanja te aktualne situacije u kojoj je važan sustav podrške, uvažavanje dječjih potreba te kreiranje okruženja koji unosi pozitivnu energiju i osmijeh na dječja lica!

Na sam Dan ljubaznosti 13. studenoga učenici su imali prilike pogledati cjeloviti film kao finalni proizvod projekta „Moja škola, sretna škola“ u sklopu Erasmus + projekta Mindfulness and Wellbeing in European Schools. Ovu je aktivnost inicirala ravnateljica škole Tatjana Kristek, a uz ostale aktivnosti o toleranciji film je objavljen na mrežnim stranicama škole. Svi su učenici i učitelji kreirali „sastojke“ naše sretne škole, a roditelje smo pitali koliko škola osigurava sigurno i brižno okruženje za njihovo dijete pa smo tako  dobili vrijedne povratne informacije. Dobrobit djeteta svima nam je najvažnija, a fokus treba usmjeriti na mentalno zdravlje djece, emocionalnu stabilnost kojoj treba težiti nasuprot sve većim inzistiranjima na izvrsnosti i odličnim ocjenama, što čak i djeci u razrednoj nastavi izaziva veliki pritisak i opterećenje koji često postavljaju zahtjevni roditelji. Mentalno zdravlje i emocionalna stabilnost djeteta jesu preduvjet kvalitetnih socijalnih vještina i temelj svakog preventivnog programa. Učiteljica likovne kulture Vedrana Belanović-Gibičar osmislila je projektni plakat te je bila podrška učenicima u kreiranju plakata za dan dodjele diploma (20. studenoga  na dan Temeljne konvencije prava djece) te smo iste postavili na ulaz škole.

Diplome najtolerantnijima dodijelili su naši predstavnici Tim Milas (4.a), predsjednik Vijeća učenika te Niko Kurtović (5.b), njegov zamjenik. Naša knjižničarka Anita Račman pripremila je diplome za učenike te ih fotografirala u „instagram okviru“.

Svi su naši najtolerantniji učenici ponos škole, ali i roditelja. Njihove se fotografije nalaze na panou škole. Oni su: Andrej Bartulović (1.a), Marla Kren (1.b), Ema Horvat (2.a), Mia Bagarić ( 2.b), Helena Marić (3.a), Dunja Dumančić (3.b), Laura Rašić (4.a), Andrej Blanda (4.b), Matej Husnjak (5.a), Luka Turkijević ( 5.b), Matea Anić (6.a), Nika Bizacki (6.b), Penelopa Bainhart (6.b), Ivan Mučer (7.a), Lovro Šibalić (7.b), Borna Jozef (8.a) te Luka Vračević ( 8.b).

Čestitamo im još jednom!

Naša škola ima plaketu  „Nulte tolerancije na nasilje“, koje smo dobili davne 2004. godine, status „Škole bez nasilja“ stekli smo 2010. godine, no ovim smo projektom projektom to ponovno s ponosom i afirmirali.

■  Koordinator projekta: Lea Liović, mag. pedagogije i mag. edukacije nastave filozofije ■ Osnovna škola Vladimira Becića Osijek ■