Iz školskog svijeta
OŠ „JOSIP VERGILIJ PERIĆ“ IMOTSKI | NOĆ KNJIGE 2021.
Osmislili kviz o imotskoj legendi „Na vilinskom počivalu”
objavljeno: 23. travnja 2021.

U našoj Školi prvi se put obilježava Noć knjige, najmasovnije kulturno događanje u Hrvatskoj. Ova je manifestacija pokrenuta prije deset godina s ciljem poticanja kulture čitanja i poticanja razgovora o statusu knjige u suvremenom društvu te je postala jedna je od najvećih i najpoznatijih domaćih manifestacija posvećenih knjizi .

Tema je ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Ljekovita moć knjige, a zaštitno lice manifestacije pripovjedačica je ljekovitih priča babuška Knjiguška.

S obzirom na to da je ovogodišnja tema osmišljena, razmišljali smo što to ljekovito djeluje na naše učenike i sumještane, a nalazi se u knjizi. Osim mnoštva knjiga o ljekovitom bilju našeg kraja, ono što liječi dušu i napaja srce svih Imoćana su legende koje se već stoljećima prenose, a najpoznatije od njih su one o vilama, vilenjacima, o postanku jezera, počivala…Naše su osmašice rekle kako su im njihove bake pričale priče i legende i kako su govorile da su ih i one čule u doba kad nije bilo medija, u doba kad se sjedilo ispred i u kućama i iščekivalo neko „bolje” vrijeme.

I danas je većina Hrvatske „zatvorena” zbog drugog razloga pa nas, možda, opet  mogu izliječiti priče naših baka ili nam uljepšati dan, noć, barem jednu noć u godini, Noć knjige.

U  ovo je pandemijsko vrijeme bilo jako teško osmisliti program, a pogotovo u školama u kojima se nastava, većinom, odvija na daljinu.

Ipak, naši su trećaši u učionicama i marljivo rade. Sa svojom su učiteljicom Katijom Nikolić osmislili digitalni kviz kojim se može provjeriti  znanje o imotskoj legendi „Na vilinskom počivalu”. Pročitali su i analizirali legendu „Na vilinskom počivalu“, osmislili pitanja s višestrukim odgovorima te ih posložili i pretočili u zanimljiv kviz na Wordwallu. Sve su to radili pijuckajući čaj od ljekovitog imotskog bilja. OVDJE  možete riješiti kviz.

Učenice su osmih razreda imale drukčiji zadatak. Naime, one su sa svojom profesoricom Ivanom Petričević napravile naslovnicu knjige za legendu o postanku imotskih jezera, dramatizirale istu te izradile strip. Svoje su radove izložili na prigodno izrađenom panou u predvorju Škole te u prezentaciji o našoj Noći knjige.

Naše su knjižničarke Tihana Rajič i Antonela Galić osmislile digitalnu igricu izrađenu u jednom od digitalnih alata.

Igrica i prigodni kviz poslani su učenicima prvih i sedmih razreda naše Škole koji preko svojih virtualnih učionica mogu pristupiti istima te tako sudjelovati u obilježavanju Noći knjige.

Kako kaže naš sumještanin Tin Ujević:„Knjiga nije hrana, ali je poslastica!”

Njegovu izreku potpisujemo, a svima poručujemo da pronađu neku knjigu koja će na njih djelovati ljekovito i  uz koju će zaboraviti ovu neizvjesnu svakodnevicu.

  Pišu: Katija NIKOLIĆ, učiteljica RN i Ivana PETRIČEVIĆ, prof. hrvatskog jezika ■  OŠ „Josip Vergilije Perić” Imotski ■