Iz školskog svijeta
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA, ZAGREB
Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći
objavljeno: 23. studenoga 2021.

Radi potrebe osposobljavanja što većeg broja učenika u pružanju prve pomoći i velikog interesa koji je ovakav način zdravstvenog odgoja pobudio kod djece, njihovih roditelja i nastavnika, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb svake godine realizira program drugog stupnja obuke u domu Gradskog društva Crvenog križa u Villi „Rustica“ u Novom Vinodolskom. 

Učenici 2. c i 2. e razreda Industrijske strojarske škole (ISŠ) Lana Jakirčević, Gabriel Buić, Luka Đurić, Zvonimir Zirdum, Dino Badić, Leon Marinčić, Teo Perčić, Mihael Pliestić i Juraj Blaić učili su o tome kako procijeniti zatečenu situaciju na mjestu nesreće i kako postupati s osobom bez svijesti.

Učenici su se upoznali i s postupcima zbrinjavanja otvorenih ozljeda kao i ozljeda kostiju i zglobova, a naučili su i da je prva pomoć skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska hitne medicinske pomoći.

Prva pomoć podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastojimo sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

U Novom Vinodolskom učenici ISŠ-a naučili su i da  je pružatelj prve pomoći osoba koja poduzima određene postupke radi pomoći ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi pazeći  pritom na svoju sigurnost i sigurnost svih sudionika, ne izazivajući dodatnu štetu. Ciljevi su prve pomoći:

  • spašavanje života
  • sprječavanje nastanka komplikacija i invaliditeta
  • skraćivanje vremena liječenja i oporavka.

Raspored je obuke bio vrlo sadržajan, no ISŠ timu ostalo je dovoljno vremena za druženje s vršnjacima iz drugih srednjih škola tako da je ukupni dojam ove izvanučioničke nastave iznimno pozitivan što potvrđuje i nastavnik Mate Sabol koji je bio u pratnji devetero učenika Škole. Uspješna edukacija ISŠ tima u pružanju prve pomoći, provedena već četvrti put, pokazuje da se korisna i hvalevrijedna tradicija nastavlja.

Poznavanjem i pravilnom primjenom postupaka prve pomoći doprinosi se sigurnosti i osnaživanju pojedinaca i zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Kontinuiranom se edukacijom nastoji osposobiti što veći broj učenika za pružanje prve pomoći u svim situacijama nastanka ozljeda i naglo nastupajućih bolesti. Poticanjem svakog pojedinca na pomoć i samopomoć pomažemo u izgradnji sigurnijih i zdravijih zajednica.

■  Pišu:  Iva Bojčić, nastavnica hrvatskoga jezika i etike |  Mate Sabol, nastavnik strojarske skupine nastavnih predmeta |  Kristinka Lemaić, voditeljica praktične nastave ■ Industrijska strojarska škola, Zagreb ■