Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA VJEKOSLAVA PARAĆA, SOLIN
Ostanimo doma da nam poslije ne bi bilo koma
objavljeno: 1. travnja 2020.

Nisam učiteljica koja svoj posao voli samo u dobrim trenutcima. Kapetanica sam broda 3.B razrednoga odjela Osnovne škole Vjekoslava Paraća iz Solina koja ne napušta svoju posadu kad je nevera. A moji mali mornari na svoj su se način pridružili akciji #OSTANIDOMA. 

RAZREDNA MREŽNA STRANICA

„Tako mali, a tako veliki!” Tim bih riječima počela ovaj kratki osvrt na događaje koji su zahvatili cijeli svijet pa i Lijepu Našu. Nažalost, COVID-19 utjecao je na to da život kakav znamo zastane na neko vrijeme. Kao učiteljici glavni mi je zadatak da učenici što manje osjete izolaciju i usamljenost. Stoga sam napravila razrednu mrežnu stranicu s pomoću koje djeca uče, svladavaju nove nastavne sadržaje i ostaju u vezi s prijateljima iz razreda. Radi se punom parom. Osim što obrađujemo standardan sadržaj propisan kurikulumom, provodimo i planirane projekte. Djeca savjesno i odgovorno ispunjavaju svoje zadaće. Povratne su informacije odlične, i to ne samo one koje dobivamo od djece, nego i one koje nam šalju roditelji. Prilagođavamo se svakoj novoj odluci. Na pitanje sviđa li im se internetska nastava, većina je učenika odgovorila da im se sviđa, ali jedva čekaju povratak u svoje školske klupe. Dijelim njihovo mišljenje. Uvjeravam ih da se ne trebaju brinuti, da će i ovo brzo proći te da ćemo se uskoro vidjeti u školi.

PORUKE NA PROZORIMA

U dogovoru s učenicima nastao je novi projekt. Moji su učenici uočili da se neki naši sugrađani ne drže propisa koje je objavio Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske pa su odlučili djelovati. Počeli su akciju #OSTANIDOMA kojom žele podići svijest građana Solina i drugih krajeva Lijepe Naše o tome da trebamo ostati u svojim kućama i tako se boriti protiv koronavirusa. Svoje su poruke zalijepili na prozore kako bi doprli do srca svih građana koji ne poštuju zakonske odredbe te time ugrožavaju sebe i bližnje.

Neke od njihovih poruka glase:

#OSTANIDOMA Biramo život za sve.

#OSTANIDOMA Ostanimo doma da nam poslije ne bi bilo koma.

#OSTANIDOMA … jer tako štitimo svoje djedove i bake.

#OSTANIDOMA Budimo odgovorni najprije prema sebi, a time i drugima.

#OSTANIDOMA Ostajemo doma jer želimo spasiti svijet.

#OSTANIDOMA … da zaštitimo sebe i druge jer svaki je život bitan.

Na taj način moji učenici pozivaju sve građane da ostanu kod kuće. Ovim malim korakom već su sad učinili velika djela. Pridruži im se i ti i #OSTANIDOMA!

■ Autor: Sanja ŠTRK, učiteljica 3.b ■  Osnovna škola Vjekoslava Paraća, Solin ■